Per 1 januari 2015 zal de informatie over het festival 2015 op deze website geactualiseerd zijn.
Sta je niet in ons bestand, maar wil je wel op de hoogte gehouden worden van de ontwikkelingen,
schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Activiteiten / Programma

Op het Eigentijds Festival kun je deelnemen aan meer dan 500 workshops, lezingen en cursussen. Naast deze serieuze ondertoon is er ook veel aandacht voor muziek, theater, dans.  Indrukwekkende openings- en sluitingsrituelen markeren het festival. Er is geen beperking aan het aantal workshops en andere activiteiten waar je aan deelneemt.

Zie ook het overzicht van alle workshops »

Zweethutceremonies

De ceremonie die wordt gegeven is geïnspireerd op tradities van van reiniging bij de Noord-Amerikaanse Indianen. In de zweethut kan reiniging en heling plaats vinden op lichamelijke, emotioneel en geestelijk niveau. De cremonie helpt je om contact te maken met krachten in jezelf. De zweethut is een lage overkoepelende hut, gebouwd van wilgentakken en bedekt met deken.

Lezingen

In de Grote tent worden dit jaar weer een tiental lezingen gegeven over onderwerpen die betrekking hebben op de thema’s van het festival. Deze lezingen kunnen gratis worden bijgewoond.

Communiceren met paarden

In deze workshops kun je ervaren dat het mogelijk is om in verbazend korte tijd een subtiel en zeer diep conctact te leggen met paarden. Het helpt je een relatie te creëren met de paarden vanuit communicatie, paardenlichaamstaal, intuïtie en natuurlijk leiderschap.

Ontmoeten en spelen

Avontuur, nieuwe dingen, experimenteren, de ongebaande paden van de geest betreden. Jezelf provoceren en lachen om je eigen oordelen over anderen. Als je vindt dat het eens tijd wordt voor wat nieuwe inspiratie en dat je daarbij ook anderen, geestverwanten, zoekt dan is de workshop van Peter den Haring je op het lijf geschreven.

Sjamanisme

Op het festivalterrein zijn veel uitingen van sjamanistische gebruiken. Zo is daar prominent aanwezig de School voor Sjamanisme met een tipidorp. Maar ook Kasteel de Schans, Searching Dear, Het Loosterveld en het Siberisch sjaminaisme geven op een eigentijdse wijze vorm aan deze oude traditie op dit festival.

Oerdansen

In diverse workshoptenten worden er verschillende dansvormen aangeboden. Zo is daar Anneke Wittermans met het Oerdansen. Zij schrijft daarover:

“Oerdans is een prachtig medium. Het neemt ons mee, zet ons in beweging, geeft een veilige ordening zodat we vertrouwen van het lichaam kunnen winnen. Dans wekt nieuwe gewaarwordingen en het waakt over eeuwen oude waarden. Oerdans is lekker in je vel zitten, het spoort de zintuigen aan, het laat het bloed goed doorstromen.”

Verder zijn er o.a. de dansvormen: Biodanza, Trance Dans en Universele Dansen voor de vrede. Op zaterdagavond is er in de grote Zonnehal gelegenheid om te swingen.

Ken ik jou niet ergens van?

In deze workshop van Yoyo Olivier van de school voor levenskunst ‘Meermensenmens’ ontdek je dat er niet zoiets bestaat als ‘de Ander’. Als je goed kijkt kom je er achter dat alles wat je ziet in een ander interpretaties zijn van je eigen geest. Daarom is de ander zo belangrijk als je jezelf wilt leren kennen. Geen veiliger en inspirerender plek dan het Eigentijds Festival.

Healing field

Op het Healing field kun je jezelf tegen een bescheiden vergoeding laven aan inzicht- en healingmethodes waar je misschien nog nooit eerder van had gehoord.

Muziek

Op diverse podia op het festivalterrein zijn er optredens van bekende muzikanten. Zoals Tonke en haar groep. Hun mantramuziek spreekt verborgen krachten in jezelf aan die je in het dagelijks leven verder kunnen brengen. Ieder jaar weer is de Zonnehal een ware muziektempel.

Vuurloop

Het Grote Openluchttheater zit ieder jaar vol met toeschouwers wanneer de grootste vuurloopceremonie van Nederland onder verantwoordelijkheid van Kasteel de Schans er plaats vindt met meer dan honderd deelnemers. De Bosjesmannen uit de Kalahari woestijn zeggen: Als jouw energie net zo groot is als dat van het vuur, kan je er over lopen zonder je te verbranden. De vuurloop leert jou je angst als bondgenoot te ervaren en je keuzes met je hart te maken.

Ervaar de magie van de klank

Maak kennis met de magische wereld van de klank en geef je over aan de helende tonen van Nada Naga. Klank is trilling, vibratie, zonder klank is er geen leven want alles in en om ons heen trilt en maakt geluid. Nada Naga speelt dicht bij de mensen, zodat ieder zijn eigen unieke droomreis kan maken.

Reizende aardeschool

In het Yurtendorp op het festivalterrein is de Reizende Aardeschool sinds 15 jaar een graag geziene gast. Zij presenteren altijd een gevarieerd programma, voor jong en oud, waarin zij uiting geven aan onze verbinding met de aarde.