Indiase Klassieke Muziek, Leren Luisteren en Ervaren

Indiase Klassieke Muziek, Leren Luisteren en Ervaren
Indiase Klassieke Muziek, Leren Luisteren en Ervaren
Toss Levy Indian Musical Instruments
Workshop, Mystiek

Om een stuk klassieke Indiase muziek te leren beluisteren gaat Toss Levy op een heel toegankelijke manier de principes achter deze muziek en instrumenten uitleggen, om zodoende deze unieke muziek diepgaand te kunnen waarderen. Men hoeft niet muzikaal begaafd te zijn, de workshops zijn ook bedoeld voor de geïnteresseerde luisteraar. Behalve uitleg over de bijzondere ontwerpen en aspecten van deze Indiase muziekinstrumenten, gaat Toss Levy deze instrumenten live bespelen.

Inhoud van de workshop:

Deel 1. Introductie Indiase muziekinstrumenten.
Indiase instrumenten zijn uniek in de wereld. De mystiek en de volle klank gevormd door boventonen en resonantie snaren is het kenmerk van deze bijzondere instrumenten.
Dit deel van de workshop behandelt de volgende onderwerpen:
-De Sitar
-De Tabla
-De Tanpura

Deel 2. Waardering van Indiase klassieke muziek: Raga, De Melodie.
Indiase klassieke muziek gebruikt een modale vorm. Men noemt dit in India Raga, het melodische deel. Het begrip raga is afkomstig uit de Indiase muziek. Uitgangspunt is de toonladder, de relatie van de noten, fraseringen en intonatie. Dit creëert het raamwerk van de raga. Een aantal vaste regels waarbinnen de muzikant improviseert. Ook worden aan raga's bepaalde emoties toegekend. Dit noemt men Rasa. In tegenstelling tot westerse klassieke muziek waarin een muziekuitvoering voor een groot deel vast ligt, is de Indiase klassieke muziek grotendeels gebaseerd op improvisatie.
Dit deel van de workshop behandelt de volgende onderwerpen:
- Raga's, het belang van de toonladder en de modale vorm,
– De hoofd raga's,
Toss Levy zal in dit deel de sitar live bespelen.

Deel 3. Waardering van Indiase klassieke muziek: Tala, Het Ritme.
Onder Tala, het ritmische deel, wordt in de Indiase muziek verstaan: een ritmische cyclus van een bepaald aantal tellen.
Er bestaan cycli van minimaal 6 matra's (tellen), tot en met een maximum van 28 matra's. Elke matra heeft zijn eigen, specifieke klank. Hierdoor kunnen we de verschillende cycli herkennen.
Deze workshop behandelt de volgende onderwerpen:
– Tala, het Indiase ritmische systeem, principes en aspecten daarvan.
– Ook voorbeelden van sommige tala's en leren mee tellen.
– De vorm van de tabla solo
Toss Levy gaat in deze deel de tabla live spelen.

Deel 4. Waardering van Indiase klassieke muziek: Video's.
Na de basis uitleg van de instrumenten en de belangrijkste aspecten van de muziek, komen er video's van groot-meesters om te kijken en luisteren naar de opbouw van o.a. de klassieke uitvoering.
- Luisteren naar het ontvouwen van de raga en het samenspel tussen de muzikanten.
- Verschillende stijlen binnen de Indiase muziek.

Over de docent

Toss Levy, geboren te Londen in 1954 is sinds 45 jaar studerend en werkzaam in de klassieke Indiase muziek. Als medeoprichter van stichting ISTAR Nederland heeft hij veel ervaring in het organiseren van lessen en workshops. Hij was afgestudeerd aan het Rotterdams Conservatorium met hoofdvak tabla en bijvak sitar. Als muzikant heeft hij concerten gegeven in Europa, USA en India.

Als reparateur van Indiase muziek instrumenten heeft hij eveneens ruim 45 jaar ervaring. Geintrigeerd door deze bijzondere instrumenten begon hij uit te zoeken wat deze instrumenten zo bijzonder van klank maakte. Hij is steeds erg actief in het onderzoeken, en vele interessante artikelen van hem zijn te vinden op zijn website.

Meer informatie

Naam contactpersoon / workshopleider: 
Toss Levy
Organisatie: 
Toss Levy Indian Musical Instrument
Woonplaats: 
Utrecht
Telefoonnummer: 
06-51009978
E-mailadres: 

Alle activiteiten van Toss Levy Indian Musical Instruments

Workshops,
Persoonlijke ontwikkeling