Indiase Muziek luisteren en ervaren

Indiase Muziek luisteren en ervaren
Indiase Muziek luisteren en ervaren
Indiase Muziek luisteren en ervaren
Toss Levy Indian Musical Instruments
Workshop, Mystiek

Toss Levy op een zeer toegankelijke manier de principes achter klassieke Indiase muziek en de instrumenten uitleggen, om zodoende deze unieke muziek diepgaand te kunnen waarderen. Hij zal live spelen en verschillende video's vertonen. Kennis van muziek is niet perse nodig. De workshops zijn bedoeld voor de geïnteresseerde luisteraar.

Na de introductie van de instrumenten, gaat Toss gaat de basis principes van Raga, het melodische deel, en Tala, het ritmische deel, stap voor stap uitleggen. Daarna kunnen we samen luisteren naar de klassieke uitvoering en leren wat de traditionele opbouw inhoudt. 

  • De instrumenten De volgende onderwerpen worden behandeld: De Tanpura, wolk van boventonen, de brug en jiva (het draadje tussen de brug en de snaren) en de speeltechniek. De sitar, de redenen achter het ontwerp van dit bijzondere instrument. De tabla, de boventonen van het vel, klank produceren. Jiwari, de ziel van de klank. De reden dat de brug boventonen creëert, het proces van klankcontrole.
  • Waardering van Indiase klassieke muziek: Raga en Tala. Het begrip raga is afkomstig uit de Indiase muziek. In tegenstelling tot westerse klassieke muziek waarin een muziekuitvoering voor een groot deel vastligt, is Indiase muziek gebaseerd op improvisatie. De raga is het raamwerk, een aantal vaste regels waarbinnen de muzikant improviseert. We zullen kijken naar de Melodie, het belang van de toonladder en het modale systeem, het hoofd raga's, en verschillende stijlen. Het ritmische systeem Tala woord ook behandeld, waaronder de principes en aspecten daarvan. Ook voorbeelden van sommige "tala's" en het leren mee tellen.
  • Waardering van Indiase klassieke muziek: samen luisteren. Samen luisteren naar de opbouw van de klassieke uitvoering, met video's van verschillend instrumenten en genres binnen de Indiase muziek.

De workshops zijn als serie of los van elkaar te volgen.

Wordt gehouden op:Over de docent

Toss Levy is 41 jaar werkzaam in de Indiase muziek als muzikant en als reparateur van Indiase instrumenten.  Hij was medeverantwoordelijk voor het oprichten van de Wereldmuziek afdeling bij het Rotterdams Conservatorium. Hij is daar afgestudeerd in 1995 met hoofdvak tabla en bijvak sitar, en heeft concerten gegeven in Europa, USA en India. Hij is meerdere keren in India geweest voor onderzoek en voor lessen van verschillende bouwers. Verder is hij de officiële reparateur voor het Rotterdam Conservatorium. Hiernaast heeft hij ook demonstraties en lezingen gegeven over Indiase muziekinstrumenten bij o.a. het India Instituut en het Tropenmuseum. 

Meer informatie

Naam contactpersoon / workshopleider: 
Toss Levy
Organisatie: 
Toss Levy Indian Musical Instrument
Woonplaats: 
Utrecht
Telefoonnummer: 
0651009978
E-mailadres: 

Alle activiteiten van Toss Levy Indian Musical Instruments

Workshops,
Persoonlijke ontwikkeling