Indiase Muziek luisteren en ervaren

Per 1 januari 2018 zal de informatie over het festival op deze website geactualiseerd zijn, en is het mogelijk je in te schrijven voor Eigentijds Festival 2018. Sta je niet in ons bestand, maar wil je wel op de hoogte gehouden worden van de ontwikkelingen, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.
Indiase Muziek luisteren en ervaren
Indiase Muziek luisteren en ervaren
Indiase Muziek luisteren en ervaren
Toss Levy Indian Musical Instruments
Workshop, Mystiek

Voor iedereen die zich afvraagt hoe Indiase muziek eigenlijk in elkaar zit, waarom het geen harmonieën en modulatie kent en wel vreemde ritmische patronen, gespeeld met de zeer bijzondere klank van de instrumenten.

Deze reeks van workshops begint met het essentie van de Indiase muziek, de “Sa”. Dit is de grondtoon, en onmisbaar in alle muziekvormen en instrumenten in India. Alles dat binnen de muziek gebeurt, komt in principe voort uit deze ene klank. Ook de instrumenten zijn ontworpen met het idee deze klank als basis te gebruiken. Dit leidt tot een unieke muzikale ervaring, die zeer diepzinnig en meditatief kan zijn.

In één van de workshops worden enkele spirituele aspecten van deze muziek uitgelegd, en men kan de eeuwenoude klank meditatie “Sur-sadhanaleren beoefenen. Om een stuk klassieke Indiase muziek te leren beluisteren gaat Toss Levy op een zeer toegankelijke manier de principes achter deze muziek en instrumenten uitleggen, om zodoende deze unieke muziek diepgaand te kunnen waarderen. Raga, het melodische deel, en Tala, het ritmische deel, worden stap voor stap uitgelegd. Daarna kunnen we samen luisteren naar de opbouw van de klassieke uitvoering. We zullen horen hoe de relatie tussen de muzikanten werkt en wat de traditionele opbouw van een uitvoering inhoudt. Behalve uitleg over de bijzondere ontwerpen en aspecten van de Indiase muziekinstrumenten is er ook uitleg over het leren bespelen van de tanpura. De workshops zijn allemaal apart te volgen (behalve workshop 4). Men hoeft niet muzikaal begaafd te zijn, de workshops zijn ook bedoeld voor de geïnteresseerde luisteraar.

Indeling van de workshops:

Workshop 1 De instrumenten

Indiase muziekinstrumenten zijn uniek en bijzonder. De meest bekende zijn de tanpura, de sitar en de tabla. Er zijn er veel meer maar ik ga me in deze workshop op deze drie instrumenten concentreren. Ik zal in deze workshop de instumenten spelen.

Deze workshop behandelt de volgende onderwerpen:

-De Tanpura, de wolk van boventonen, de brug en jiva (het draadje tussen de brug en de snaren) en de speeltechniek.

-De sitar, de redenen achter het ontwerp van dit bijzondere instrument.

-De tabla, de boventonen van het vel, klank produceren,

-Jiwari, de ziel van de klank. De reden dat de brug boventonen creëert, het proces van klankcontrole.

Waarschijnlijk het belangrijkste aspect van de Indiase luiten (zoals de sitar en tanpura) is de brug.

Vooral de tanpura is een instrument dat is ontworpen om een beheerste wolk van boventonen te produceren, die de basis en de achtergrond van de muziek vormen. De oorsprong van deze brug is meer dan 5000 jaar oud, en is in India ontwikkeled tot de meest ultieme boventoon producerende brug ter wereld.

Het proces van het produceren van de boventonen en algemene klankkwaliteit heet 'jawari'. Dit komt van het woord 'jiwa', en dit betekent ziel (van de klank).

Workshop 2 Waardering van Indiase klassieke muziek: Raga en Tala

Raga

Het begrip raga is afkomstig uit de Indiase muziek. In tegenstelling tot westerse klassieke muziek waarin een muziekuitvoering voor een groot deel vastligt, is Indiase muziek gebaseerd op improvisatie. De raga is het raamwerk, een aantal vaste regels waarbinnen de muzikant improviseert. Ook worden aan ragas bepaalde emoties toegekend. Dit noemt men Rasa.

Deze workshop behandelt de volgende onderwerpen:

De Melodie, het belang van de toonladder en het modale systeem, de hoofd raga's, en verschillende stijlen.

Tala

Onder tala wordt in de Indiase muziek verstaan: een ritmische cyclus van een bepaald aantal tellen.

Er bestaan cycli van minimaal 6 matras (tellen), tot en met een maximum van 28 matras. Elke matra heeft zijn eigen, specifieke klank, of bol.

Deze workshop behandelt de volgende onderwerpen:

-Tala, het ritmische systeem, principes en aspecten daarvan.

-Ook voorbeelden van sommige "tala's" en het leren mee tellen.

 

Workshop 3 Waardering van Indiase klassieke muziek: samen luisteren

Deze workshop behandelt de volgende onderwerpen:

-Samen luisteren naar de opbouw van de klassieke uitvoering.

-Het ontwikkelen van de raga, en het samenspel tussen de muzikanten.

-De verschillende genres binnen de Indiase muziek.

 

Het liefst zijn alle workshops als series te volgen maar kan ook natuurlijk als losse onderdelen gezien worden.

 

Wordt gehouden op:Over de docent

Toss Levy is 41 jaar werkzaam in de Indiase muziek als muzikant en als reparateur van Indiase instrumenten.  Hij was medeverantwoordelijk voor het oprichten van de Wereldmuziek afdeling bij het Rotterdams Conservatorium. Hij is daar afgestudeerd in 1995 met hoofdvak tabla en bijvak sitar, en heeft concerten gegeven in Europa, USA en India. Hij is meerdere keren in India geweest voor onderzoek en voor lessen van verschillende bouwers. Verder is hij de officiële reparateur voor het Rotterdam Conservatorium. Hiernaast heeft hij ook demonstraties en lezingen gegeven over Indiase muziekinstrumenten bij o.a. het India Instituut en het Tropenmuseum. 

Meer informatie

Naam contactpersoon / workshopleider: 
Toss Levy
Organisatie: 
Toss Levy Indian Musical Instrument
Woonplaats: 
Warmenhuizen
Telefoonnummer: 
0651009978
E-mailadres: 

Alle activiteiten van Toss Levy Indian Musical Instruments

Workshops,
Persoonlijke ontwikkeling