Amasiko Greenschool

Amasiko Greenschool
Amasiko Greenschool
Amasiko Greenschool
ECOlonie
Overige activiteit, Duurzaamheid

Tijdens het Eigentijds Festival willen we op verschillende plekken fondsen werven voor Amasiko. Amasiko Greenschool is een leefgemeenschap in Oeganda die ecologische, sociale en economische duurzaamheid nastreeft. Het doel hiervan is om het ecologische gedachtegoed en relevante kennis te verspreiden en hierdoor bij te dragen aan de ontwikkeling van een duurzame samenleving. Amasiko is een zusterproject van ECOLonie & Eigentijds Festival. 

Dit opleidingscentrum wil tevens jongeren en met name achtergestelde jongeren in economische verzelfstandiging ondersteunen. Dit komt tot uitdrukking in de keuze van de naam, Amasiko betekent namelijk 'hoop'.

Amasiko Green School is gevestigd op de uiterste punt van een schiereiland in Lake Bunyonyi, een kratermeer in de Kigezi Highlands, een bergachtige streek in het Zuidwesten van Oeganda.
De leefomstandigheden zijn moeilijk en hinderen conventionele economische ontwikkeling. Traditionele landbouwmethoden, gebaseerd op wissellandbouw, zijn door de toenemende bevolking niet meer adequaat om de mensen van voedsel te voorzien. Opleiding in ecologische duurzaamheid en duurzame landbouwmethoden moet hier verandering in brengen. Omdat 'jong geleerd is oud gedaan', hebben we een basisschool opgestart om zo op jonge leeftijd het ecologisch bewustzijn te stimuleren. Dit initiatief wordt door ouders in de omringende dorpsgemeenschap zeer gewaardeerd. De dichtstbijzijnde school ligt namelijk op zo'n 2 uur lopen hiervandaan en de jonge kinderen konden hierdoor niet naar school.

Op de landtong ontwikkelt Amasiko haar project. Het meer is vrij van ziekten en plagen in tegenstelling tot de andere meren in Afrika. Een belangrijke reden voor Amasiko om haar ecologische scholingsdoeleinden te combineren met ecotoerisme. Ontwikkeling van eco-toerisme en boerderij moeten voor de economische duurzaamheid zorgdragen.

Geef jij ook aan Amasiko? Dit kan op verschillende momenten, bijvoorbeeld tijdens inschrijven voor deelname en als dank voor een reparatie bij het Repair Café. 

 

Meer informatie

Naam contactpersoon / workshopleider: 
Wilfried
Organisatie: 
Amasiko
Woonplaats: 
Kabale, Oeganda
E-mailadres: 

Alle activiteiten van ECOlonie

Workshops,
Persoonlijke ontwikkeling