Gua Sha

In 2021 wordt het Eigentijds Festival gehouden op Ecolonie van zaterdag 26 juni t/m vrijdag 2 juli. De inhoud op deze website is op dit moment verouderd. Begin 2021 wordt deze geupdate, inschrijven is mogelijk vanaf 1 februari 2021. Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen & nieuws? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief. 
 
Gua Sha
Cosmetische Guasha
Bert Bouwman, De OHM-Academy
Workshop, Persoonlijke ontwikkeling

Gua Sha is een schraaptechniek die vrijwel in alle oude culturen door artsen en de gewone bevolking werd toegepast. Het schrapen werd met verschillende instrumenten gedaan zoals hoorn, koperen muntjes, porseleinen lepels en met de jade steen. Het schrapen veroorzaakt rode vlekken of strepen. Gua Sha wordt gebruikt bij diverse problemen zoals o.a. verkoudheid, hoofdpijn, nekpijn, rugpijn, spierpijn etc.

De kennis werd vroeger van vader op zoon overgedragen. Tot op heden wordt Gua Sha toegepast in de Aziatische culturen en sinds kort wordt het ook in Nederland gebruikt. Binnen de TCM neemt Gua Sha een belangrijke plaats in. Gua Sha betekent letterlijk: ' De ziekte eruit schrapen".

Gua Sha wordt, zoals vele massage technieken, uitgevoerd op de externe laag (de buitenkant) van het lichaam. De externe laag is verbonden met de interne laag van het lichaam, waarmee vooral de organen worden bedoeld. Hoe het externe met het interne verbonden is heeft te maken met de circulatie van de Qi. De circulatie van de Qi bestaat uit verticale en horizontale stromingen. De verticale stromingen bestaan vooral uit het meridiaan systeem en de horizontale stromingen hebben veel te maken met de San Jiao (Driewarmer systeem). Beide systemen zorgen ervoor dat prikkels van buitenaf kunnen doorstromen naar de organen.

Pathogene factoren (ziektemakers) kunnen zich in de externe laag nestelen om zo te proberen door te breken naar de diepste laag, nl de organen.
Gua Sha is één van de beste technieken om de pathogene factoren eruit te halen en de externe laag te herstellen. Het zorgt ervoor dat Qi en bloed weer vrij door het lichaam kunnen stromen, wat leidt tot een beter gezondheid. Daarom is Gua Sha bijna voor alle klachten geschikt.

• Gua Sha reinigt je van binnenuit, omdat de afvalstoffen naar de oppervlakte worden gebracht.
• Gua Sha stimuleert de bloedsomloop en het immuunsysteem waardoor blokkades worden opgeheven.
• Tal van klachten kunnen hiermee behandeld worden, zoals pijnklachten(R.S.I., schouder- en nekklachten, rugklachten) maar ook chronische stoornissen zoals migraine, vermoeidheid, stress en burn-out.
• Door regelmatig Gua Sha te doen wordt je weerstand vergroot en wordt je fitter.

Over de docenten

Bert Bouwman: Via de simpele spreuk uit het boeddhisme 'ben jezelf!' ben ik 25 jaar geleden begonnen de diepgang te doorgronden van het zijn. Om verbanden tussen lichaam, geest, gedachten, emoties en bewustzijn in kaart te brengen. Ik heb de Chinese Geneeskunde (TCM) Indiase geneeskunde, westerse geneeskunde, de TAO en het boeddhisme bestudeert. De Chinese geneeskunde past het best bij mij. Hier geef ik al jaren met veel plezier les in. Het mooie van TCM is de eenvoud, de kracht en de logische verbanden hoe alles met elkaar verbonden is en in de ritmiek van het universum resoneert.

Nathalie Bouwman-van Opstal: Met mijn grote passie voor dans en beweging heb ik mij de afgelopen 24 jaar bewogen in het therapeutisch veld waar beweging en ritmiek steeds de leidende vorm waren. Middels psychomotorische therapie, voetreflextherapie, TCM en cranio sacraal therapie heb ik beweging in en om ons heen als verbindend element geïntegreerd in mijn werk als therapeut en docent TuiNa ,voetreflexologie, cranio sacraal reflexologie.

Meer informatie

Naam contactpersoon / workshopleider: 
Bert Bouwman
Organisatie: 
De OHM-Academy
Woonplaats: 
Arnhem
Telefoonnummer: 
06 18291560
E-mailadres: 

Alle activiteiten van Bert Bouwman, De OHM-Academy

Workshops,
Persoonlijke ontwikkeling