Therapeutische Guasha


De informatie op deze pagina is verouderd. Vanaf 1 januari zal je op de website de informatie vinden over het Eigentijds Festival 2019 in Vierhouten. Sta je niet in ons bestand, maar wil je wel op de hoogte gehouden worden van de ontwikkelingen, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Therapeutische Guasha
Therapeutische Guasha
Bert Bouwman, De OHM-Academy
Workshop, Persoonlijke ontwikkeling

Guasha therapie vormt een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde en heeft zijn weg naar het Westen gevonden. Guasha therapie betekent het wegschrapen van pijn die ontstaan is door blokkades in de levensenergie die door de meridianen en acupunten van ons lichaam loopt. 

‘Schrapen’? Dat klinkt nogal pijnlijk, maar dat is het niet. Guasha therapie wordt uitgevoerd met een gepolijste jadesteen en de huid wordt ingesmeerd met een speciale olie. Guasha werkt in op de huid, spieren, zenuwen, meridianen en acupunten en heeft daardoor effect op het hele lichaam.  

Snel resultaat bij vele klachten
Door het schrapen verkleurt de huid naargelang de aard en hevigheid van de klachten. De verkleuringen trekken na een aantal dagen weg. Het schrapen zet een ontgiftingsmechanisme in werking in het lichaam, stimuleert de bloedcirculatie en het laat de levensenergie vrij stromen. Het is een bijzondere therapie die snel resultaat geeft bij vele klachten. Je leert tijdens deze cursus guasha onder meer alle indicaties en contra-indicaties voor guasha therapie.  

Vaak is er een onmiddellijke verbetering voelbaar in beweging en/of pijnvermindering. Soms is de klacht zo chronisch dat er pas de tweede of de derde keer resultaat voelbaar is. Guasha is ook een heel goed middel om preventief te gebruiken.  

Bij welke klachten werkt Guasha?
Het aantal klachten waarbij Guasha therapie behulpzaam bij kan zijnis behoorlijk uitgebreid te noemen. Je zou kunnen stellen dat Guasha toegepast kan worden bij alle ziekteverschijnselen die gerelateerd zijn aan een verstoorde energie huishouding. Om er enkele te noemen: Migraine, RSI klachten, ischias, obstipatie, allergie, hoge bloeddruk, nek- en schouderklachten (stijfheid, pijn), slecht werkende organen, jicht, slapeloosheid, artrose, overgewicht en nog vele andere klachten.  

De behandeling kan ook uitgebreid worden met massage of een heerlijk voetenbad met Himalayazout waardoor er ook uit de voeten (onze derde nier!) afvalstoffen verdwijnen. Deze Therapeutische Guasha 2 -delige workshop is een prachtige eenvoudige therapie die door iedereen geleerd kan worden.  

Opbouw
In deze praktische workshop leer je:

 • De geschiedenis van Guaha
 • De werking en effecten van Guasha
 • De indicaties en contra- indicaties
 • Welke instrumenten nodig zijn
 • Welke olie hiervoor gebruikt kan worden
 • Wat de verschillen tussen de oliesoorten zijn
 • Het op de juiste wijze de schraaptechnieken uitvoeren
 • Guasha technieken die gericht zijn op het opheffen van stagnatie
 • Hoe je therapeutische Guasha behandelingen geeft.

Deze workshop omvat 2 maal 2 uren. De dagdelen zijn niet los te volgen. 

Wordt gehouden op:

 • Donderdagmiddag: [026] Therapeutische Guasha (deel 1 van 2)
  Deel 1 van een serie van 2. Deze workshop is niet los te volgen, kies ook workshop nummer 27.
 • Vrijdagochtend: [027] Therapeutische Guasha (deel 2 van 2)
  Deel 2 van een serie van 2. Deze workshop is niet los te volgen, kies ook workshop nummer 26.


Over de docent

Via de simpele spreuk uit het Boeddhisme 'ben jezelf!' ben ik 25 jaar geleden begonnen de diepgang te doorgronden van het zijn. Om verbanden tussen lichaam, geest, gedachten, emoties en bewustzijn in kaart te brengen, heb ik Chinese Geneeskunde (TCM), Indiase geneeskunde, westerse geneeskunde, de TAO en het boeddhisme bestudeert. Chinese geneeskunde past het best bij mij en ik geef hier al jaren met veel plezier les in. Het mooie van TCM is de eenvoud, de kracht en de logische verbanden hoe alles met elkaar verbonden is en in de ritmiek van het universum resoneert. TuiNa massage, Acupunctuur en kruiden gebruik ik het meest om het zelfherstellend vermogen van het lichaam te herstellen. Ik vertel je er graag meer over.

Meer informatie

Naam contactpersoon / workshopleider: 
Bert Bouwman
Organisatie: 
De OHM-Academy
Woonplaats: 
Breda
Telefoonnummer: 
06-21563139
E-mailadres: 

Alle activiteiten van Bert Bouwman, De OHM-Academy

Workshops,
Persoonlijke ontwikkeling