Pago a la Tierra – Offer aan Pachamama

Pago a la Tierra – Offer aan Pachamama
Helma Derksen, Qoya T'ika
Workshop, Mystiek

We doen een dankceremonie voor Pachamama voor alles wat we in ons leven hebben mogen ervaren. Vaak wordt gedacht dat Pachamama hetzelfde is als Moeder Aarde. Echter, Pachamama staat voor de vrouwelijke, scheppende, kosmische kracht en omvat alle materie van het Universum. Onze energie die wij met het offer meegeven en aanbieden aan Moeder Aarde wordt dan dus door haar doorgeven aan de hogere macht die haar geschapen heeft.

Deze rituelen zijn ook bedoeld voor de Apu's of bergspirits. De Apu is het mannelijke aspect van Moeder Aarde. De Apu beschermt de dieren en de mensen en bevrucht Moeder Aarde. Het offer is een gebaar van kosmische wederkerigheid, de realisatie van de universele en kosmische rechtvaardigheid, de vervulling van een wederzijdse plicht. Het verbreken van dit principe veroorzaakt verstoringen in het evenwicht van de natuurlijke, sociale en religieuze systemen. Voor de Andesbewoner vertegenwoordigen deze offers een wijze van verbinding met de spirituele krachten.

De meest diepe vorm om ons te verbinden met de intentie van deze ceremonie is het erkennen van ons vermogen om met haar te co-creëren en ons te richten op heelheid en heling. Heling volgens de Andesprincipes vindt plaats in het vinden van de balans tussen lichte en zware energie en deze –weer- laten stromen daar waar stagnatie (teveel of tekort) is. Dit gebeurt in ons eigen lichaam en tussen ons en de ons omringende wereld.

Naast de fysieke elementen waar het offer uit bestaat (zaden, granen, zoetigheid, symbooltjes, etc.) offeren wij ook onze zware energie aan de elementalen van de Aarde.

Oorspronkelijk wordt deze ceremonie uitgevoerd door een pampamesayoc of altomesayoc, vertegenwoordigers van 2 verschillende graden van inwijding in het Andespriesterschap. Zelf ben ik door diverse sjamanen uit de regio's Cusco en Titicacameer geïnstrueerd in het uitvoeren van deze ceremonie. Dit maakt mij nog geen Andespriesteres, maar ik heb wel toestemming de ceremonie uit te voeren.

Ik zal de speciale offerpakketten hiervoor uit Peru meenemen en met de ingrediënten hiervan het offer samen met de deelnemers opbouwen. Ik zal hierbij het hoe en waarom van iedere stap uitleggen. Wat ik je hiermee wil aanbieden is een kijkje in de Andestraditie en inspiratie voor toekomstige eigen invulling. Let wel: wat wij samen doen is geen inwijding of opleiding tot iets.

Wordt gehouden op:Over de docent

Helma Derksen (1958) is gediplomeerd astroloog en heeft les gegeven in astrologie en mandalatekenen. De studie aan de (aanvullende beroepsopleiding) School voor Sjamanisme is erg belangrijk voor haar geweest niet alleen voor het leren van sjamanistische vaardigheden, maar vooral voor wat het haar gegeven heeft in persoonlijke ontwikkeling. Er zit namelijk altijd een mens achter de sjamaan die alleen kan helen in een ander wat hij/zij in zichzelf geheeld heeft. Vanaf 2003 heeft zij onder de vlag van de School een aantal workshops/despacho’s ´Ontmoet Pachamama` gegeven op het Eigentijds Festival in Vierhouten. De rode draad in haar leven is het verwerven van een totaal inzicht (intuïtief –intellectueel) in hoe wij onze eigen werkelijkheid creëren en hoe wij kunnen werken met de kracht van symbolen, rituelen en Meesterplanten. Na een aantal reizen, zeer verschillend van aard (groepsreis, expeditie, alleen) is Peru ‘onder haar huid gekropen’. Helma heeft het land, de mensen en een aantal interessante teachers/sjamanen leren kennen waar zij sinds 2003 mee samenwerkt in haar spirituele en sjamanistische reizen door Peru. In de reizen wil zij anderen de gelegenheid geven hun eigen ervaringen in dit prachtige land op te doen. Heel vaak is de reactie van de deelnemers dat zij blijvend veel meer geaard en gecentreerd zijn en makkelijker veranderingen in hun leven aankunnen.

Meer informatie

Naam contactpersoon / workshopleider: 
Helma Derksen
Organisatie: 
Qoya T'ika
Woonplaats: 
Eemnes
E-mailadres: 

Alle activiteiten van Helma Derksen, Qoya T'ika

Workshops,
Persoonlijke ontwikkeling