Andes spiritualiteit, traditie en heden- daagse invulling

Andes spiritualiteit
Andes spiritualiteit
Helma Derksen, Qoya T'ika
Lezing, Mystiek

De grote zoektocht naar spiritualiteit en zingeving van het leven die in de jaren '60 begonnen is, heeft de nodige bewegingen gemaakt en lijkt zich nu met name te richten op een behoefte aan verbinding met de aarde en tradities die dit ondersteunen. De laatste pakweg 10 jaar is de belangstelling voor sjamanistische en spirituele tradities uit de Andes enorm gegroeid. Boeken als 'De Celestijnse Belofte' van James Redfield, 'Terugkeer van de Inca' en 'Reis naar Q'eros' van Elisabeth Jenkins, 'The Eagle and the Condor' van Jonette Crowley onder anderen, waren en zijn erg populair.

Vervolgens kwam Juan Nuñez del Prado met teachings uit de Q'erostraditie, Alberto Villoldo met de introductie van de Munay Ki en verscheidene paqo's – Andespriesters – uit de Q'eros-gemeenschap naar Europa en Nederland om ons kennis te laten maken met hoe spiritualiteit in de Andes beleefd wordt. En niet te vergeten: razendsnel groeiend in belangstelling is het werken met meesterplanten ayahuasca en huachuma.

Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat het 'aarden' als je in de Andes bent, als een speer gaat. Al is het maar omdat je door de hoogte en het ongelijke terrein heel goed op je ademhaling en je voeten moet letten . Ook als je wil onthaasten en wil detoxen van social media, is de Andes de 'place to be'.

MAAR... is al dat moois dat van de overkant van de oceaan naar ons toekomt wel datgene waar we op zaten te wachten? Zijn de mensen die ons kennis laten maken met de Andestradities wel wie ze zeggen dat ze zijn en hoe zuiver is hun overdracht van die tradities?

Hoe wordt er daar gekeken naar al die buitenlanders die in grote getale komen om ceremonies bij te wonen en zich in te laten wijden in... ja, in wat? Door wie? Hoe?
Niet alles is goud wat er blinkt, niet iedereen is wie hij zegt te zijn en niet alles is voorouderlijke kennis. Maar kunnen we er dan toch wat aan hebben? En mogen tradities gemoderniseerd worden om zo weer bruikbaar te zijn voor wat nu nodig is?

Feit is dat niet iedereen in Peru cq. de Andes er blij mee is dat hun tradities gekopieerd worden en niet alleen gekopieerd maar ook vermengd met tradities uit andere delen van de wereld, waarbij de nieuwe beoefenaars zich te snel als professionals neerzetten, terwijl de traditie een jarenlange training vergt. Rondom Iquitos en Pucallpa, twee grote steden in de Peruaanse jungle waar 90%! van het toerisme voor de ayahuascaceremonies komt, is in een omtrek van enkele kilometers geen volgroeide ayahuascaliaan meer te vinden.
Met andere woorden: er zijn veel mogelijkheden tot groei en net zo veel kanttekeningen in dit hele verhaal.

In de lezing vertel ik over mijn eigen ervaringen en observaties die ik in de afgelopen 13 jaar in Peru heb opgedaan als prive-persoon en als organisator en begeleidster van spiritueel-sjamanistisch reizen, waarbij ik het grootste deel van die periode in Cusco gewoond heb.

Door wie

Helma Derksen (1958) is gediplomeerd astroloog en heeft les gegeven in astrologie en mandalatekenen. De studie aan de (aanvullende beroepsopleiding) School voor Sjamanisme is erg belangrijk voor haar geweest niet alleen voor het leren van sjamanistische vaardigheden, maar vooral voor wat het haar gegeven heeft in persoonlijke ontwikkeling. Er zit namelijk altijd een mens achter de sjamaan die alleen kan helen in een ander wat hij/zij in zichzelf geheeld heeft. Vanaf 2003 heeft zij onder de vlag van de School een aantal workshops/despacho's ´Ontmoet Pachamama' gegeven op het Eigentijds Festival in Vierhouten. De rode draad in haar leven is het verwerven van een totaal inzicht (intuïtief –intellectueel) in hoe wij onze eigen werkelijkheid creëren en hoe wij kunnen werken met de kracht van symbolen, rituelen en Meesterplanten. Na een aantal reizen, zeer verschillend van aard (groepsreis, expeditie, alleen) is Peru 'onder haar huid gekropen'. Helma heeft het land, de mensen en een aantal interessante teachers/sjamanen leren kennen waar zij sinds 2003 mee samenwerkt in haar spirituele en sjamanistische reizen door Peru. In de reizen wil zij anderen de gelegenheid geven hun eigen ervaringen in dit prachtige land op te doen. Heel vaak is de reactie van de deelnemers dat zij blijvend veel meer geaard en gecentreerd zijn en makkelijker veranderingen in hun leven aankunnen.

Meer informatie

Naam contactpersoon / workshopleider: 
Helma Derksen
Organisatie: 
Qoya T'ika
Woonplaats: 
Eemnes
E-mailadres: 

Alle activiteiten van Helma Derksen, Qoya T'ika

Workshops,
Persoonlijke ontwikkeling