Balfolk dansen

Balfolk dansen
Balfolk dansen
Niek van Uden, Windwijs
Workshop

Annelies en Niek nemen je tijdens deze workshop bij de hand om door een eenvoudige traditie al snel samen te kunnen dansen.  Binnen een uur ken je verschillende dansen en –technieken. De eenvoudige basis stelt je in staat om elkaar te kunnen begrijpen, en geeft vervolgens alle vrijheid om zelf verder te gaan improviseren binnen de groep of met een partner. Met de ervaring van de workshop kan je waar dan ook in Europa terecht om verder te dansen.

Annelies en Niek nemen je tijdens deze workshop bij de hand om door een eenvoudige traditie al snel samen te kunnen dansen. Je hoeft geen partner mee te brengen, maar het mag wel! We beginnen met een bewegingsspelletje om elkaar te leren kennen en ons lichaam op te warmen en daarna gaan we lekker dansen. Binnen een uur ken je verschillende dansen en –technieken. De eenvoudige basis stelt je in staat om elkaar te kunnen begrijpen, en geeft vervolgens alle vrijheid om zelf verder te gaan improviseren binnen de groep of met een partner. Met de ervaring van de workshop kan je waar dan ook in Europa terecht om verder te dansen.

"Folk, dat is wereldmuziek van bij ons." Zo'n balfolk dansavond noemen we een bal. Een bal is te vergelijken met een tango- of salsa-avond, maar dan met West-Europese muziek i.p.v. Zuid-Amerikaanse. De vorm is niet beperkt tot koppeldansen; er zijn ook cirkel- en rijdansen. Plezier en laagdrempeligheid staan voorop.  Balfolk is een verzamelnaam voor verschillende dansen waarvan de herkomst uiteenloopt van Zweden tot Portugal en van Vlaanderen tot het Boheemse binnenland. Sommige dansen zijn in dit hele gebied bekend – niemand weet meer waar ze ontstaan zijn. Van oorsprong horen ze bij gemeenschapsfeesten, toegankelijk voor allen: bij bruiloften, dorpsfeesten en dergelijke dansen jong en oud op hun manier.

In cirkeldansen als de tovercirkel en jig kom je iedereen tegen en dus leer je de groep snel kennen, het lijkt soms wel speed-daten. In de Bretonse rijdansen gaat het om samen de cadans voelen, bewegen en versmelten tot één groot geheel; de muziek en groep voelen en daarin opgaan. Dans je een koppeldans zoals de Schottische, dan gaat het om de individuele verbinding tussen twee partners, met de mogelijkheid tot leiden, volgen of samen creëren.

Bekijk ook eens https://www.youtube.com/watch?v=09p2maUC_g8

Wordt gehouden op:Over de docenten

Niek van Uden (1984) was als kind al weg van Mozart en Billy Joel. Het leidde hem uiteindelijk naar het conservatorium voor een studie klassieke muziek. Na jaren gericht bezig zijn geweest met zijn instrument accordeon, beweegt hij zich nu op het snijvlak van muziek en beweging. Zijn jarenlange hobbies in martial arts (Ju-Jitsu, Aikido, Tai Chi Chuan) kwamen uiteindelijk samen met muziek in dans. Muziek, speelsheid en plezier in bewegen komen bij elkaar in zijn workshops balfolk en bodypercussie.

Lekker in je lijf zitten, speels samenzijn, muziek maken, ontspannen bewegen, elkaar aanvoelen ... daarbij voel ik me thuis. Ik heb geproefd van acrobatiek, yoga, surfen, klassieke muziek, etcetera, maar al deze passies komen nu samen in de internationale wereld van balfolk. Het 'samen maken' is voor mij het mooiste - samen maken van de muziek en (groeps)dans, het leggen en samen letterlijk vormgeven van telkens nieuw contact. Daarom speel ik hobo en zing in verschillende folkbandjes, neem ik anderen graag mee door de basis van de dansen uit te leggen, en ondersteun ik in Nederland balorganisatoren via de Stichting Balfolkfabriek.

Meer informatie

Organisatie: 
Windwijs
Woonplaats: 
Tilburg
Telefoonnummer: 
610753994
E-mailadres: 

Alle activiteiten van Niek van Uden, Windwijs

Workshops,
Persoonlijke ontwikkeling