Balfolk dansen


De informatie op deze pagina is verouderd. Vanaf 1 januari zal je op de website de informatie vinden over het Eigentijds Festival 2019 in Vierhouten. Sta je niet in ons bestand, maar wil je wel op de hoogte gehouden worden van de ontwikkelingen, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Balfolk dansen
Balfolk dansen
Niek van Uden, Windwijs
Workshop

"Folk, dat is wereldmuziek van bij ons." Balfolk is een dansvorm die bestaat uit een verzameling West-Europese dansen. Zo'n Balfolk dansavond noemen we een bal. Een bal is een beetje te vergelijken met een tango- of salsa-avond, maar dan met West-Europese muziek i.p.v. Zuid-Amerikaanse. De dansvormen zijn koppeldansen, naast cirkel- en rijdansen.

Annelies en Niek nemen je tijdens de workshop aan de hand om binnen een heel eenvoudige traditie samen te kunnen dansen. Balfolk is een verzamelnaam voor een groep dansen die qua oorsprong uiteenloopt van Zweden tot Portugal en van Vlaanderen tot de Franse binnenlanden.

Bij cirkeldansen als tovercirkel en jig leer je snel de groep kennen, het is "speed-daten". In de Bretonse rijdansen gaat het over samen bewegen en versmelten tot één groot geheel, de groep voelen en daarin opgaan. Dans je een koppeldans, dan gaat het over de individuele verbinding tussen twee partners, met de mogelijkheid van leiden, volgen of samen creëren.

Bekijk ook eens https://www.youtube.com/watch?v=09p2maUC_g8 

We beginnen met bewegingsspelletjes om elkaar te leren kennen en ons lichaam op te warmen. Maar daarna gaan we lekker dansen. Binnen een uur ken je verschillende dansvormen en -technieken waarmee je een kader hebt om zelf verder binnen de groep of met je partner te improviseren. Laagdrempeligheid en plezier staan centraal. Met de ervaring van de workshop kan je waar ook in Europa terecht om verder te dansen. Dit jaar geven we extra aandacht aan een koppeldans uit de Berry (centraal Frankrijk): de bourrée in 2.

Wordt gehouden op:Over de docenten

Niek van Uden-Luteijn (1984): ik was als kind al weg van Mozart en Paul Simon. Het leidde me uiteindelijk naar het conservatorium voor een studie klassieke muziek. Na jaren gericht bezig te zijn geweest met accordeon, beweegt ik me nu op het snijvlak van muziek en beweging. Jarenlange beoefening in oosterse martial arts en meditatie (Ju-Jitsu, Aikido, Tai Chi Chuan en zen meditatie) kwamen uiteindelijk samen met muziek in dans en in stilte meditatie via de training bij Zen.nl. Met mijn vrouw Annelies breng ik muziek en beweging workshops balfolk en bodypercussie, en stilte en aandacht bij het zendrieluik.

Annelies van Uden-Luteijn (1982): ik heb altijd bewogen; muziek is mijn eerste passie. Naast mijn studie en werk in biologie/ecologie en belangenbehartiging heb ik geproefd van acrobatiek, yoga, surfen, klassieke muziek, etcetera. Deze passies komen nu samen in de internationale wereld van balfolk en in mijn levensinstelling. Het 'samen maken' is voor mij het mooiste - samen maken van de muziek en (groeps)dans, het leggen en samen letterlijk vormgeven van telkens nieuw contact. Ik speel hobo en zing in verschillende folkbandjes en neem anderen graag mee door de basis van de dansen uit te leggen.

Meer informatie

Organisatie: 
Windwijs
Woonplaats: 
Tilburg
Telefoonnummer: 
610753994
E-mailadres: 

Alle activiteiten van Niek van Uden, Windwijs

Workshops,
Persoonlijke ontwikkeling