Maandag 21.45 - 23.00 uur: Dans- en luisterconcert

Maandag 21.45 - 23.00 uur: Dans- en luisterconcert
Maandag 21.45 - 23.00 uur: Dans- en luisterconcert
Niek van Uden, Windwijs
Overige activiteit

Annelies en Niek leerden de afgelopen jaren de levende balfolk traditie kennen. Mensen komen, net zoals in de eeuwen hiervoor, in heel Europa samen om te dansen op de muziek van muzikanten. Duo Two catch a raindrop nodigt u van harte uit, of u nu komt om de voetjes van de vloer te laten gaan of te luisteren.

In zaaltjes of op dorpspleinen gaan de traditionele instrumenten zoals draailier en doedelzak hand in hand met de latere aanwinsten zoals elektrisch gitaar, drumstel en saxofoon. Het verschil qua dans en muziek met volksdansen is, dat er niet getracht wordt om het doen zoals vroeger, met een precieze herleving, maar dat er ruimte is voor aanpassing aan plaats en tijd.

Improvisatie, ruimte voor speelsheid en toevoeging van andere dans- en muziektradities (zoals de afgelopen jaren bijvoorbeeld Argentijnse tango en Amerikaanse lindyhop) vind je dan ook allemaal terug in balfolk. Met de instrumenten accordeon en hobo is Two catch a raindrop een mooi voorbeeld van zo'n voortzetting. Niet langer klinken een oude trekzak en pommer, en zij spelen niet alleen deunen van eeuwen geleden. Ook eigen composities en een enkel stukje modern cabaret passeren de revue. We verwennen graag uw oren én uw voeten met onze muziek. 

Door wie

Niek van Uden-Luteijn (1984): ik was als kind al weg van Mozart en Paul Simon. Het leidde me uiteindelijk naar het conservatorium voor een studie klassieke muziek. Na jaren gericht bezig te zijn geweest met accordeon, beweegt ik me nu op het snijvlak van muziek en beweging. Jarenlange beoefening in oosterse martial arts en meditatie (Ju-Jitsu, Aikido, Tai Chi Chuan en zen meditatie) kwamen uiteindelijk samen met muziek in dans en in stilte meditatie via de training bij Zen.nl. Met mijn vrouw Annelies breng ik muziek en beweging workshops balfolk en bodypercussie, en stilte en aandacht bij het zendrieluik.

Annelies van Uden-Luteijn (1982): ik heb altijd bewogen; muziek is mijn eerste passie. Naast mijn studie en werk in biologie/ecologie en belangenbehartiging heb ik geproefd van acrobatiek, yoga, surfen, klassieke muziek, etcetera. Deze passies komen nu samen in de internationale wereld van balfolk en in mijn levensinstelling. Het 'samen maken' is voor mij het mooiste - samen maken van de muziek en (groeps)dans, het leggen en samen letterlijk vormgeven van telkens nieuw contact. Ik speel hobo en zing in verschillende folkbandjes en neem anderen graag mee door de basis van de dansen uit te leggen.

Meer informatie

Naam contactpersoon / workshopleider: 
Niek van Uden-Luteijn
Organisatie: 
WindWijs
Woonplaats: 
Rijen
Telefoonnummer: 
0610753994
E-mailadres: 

Alle activiteiten van Niek van Uden, Windwijs

Workshops,
Persoonlijke ontwikkeling