Rituelen bij het Vuur en de Grootmoederyurta


De informatie op deze pagina is verouderd. Vanaf 1 januari zal je op de website de informatie vinden over het Eigentijds Festival 2019 in Vierhouten. Sta je niet in ons bestand, maar wil je wel op de hoogte gehouden worden van de ontwikkelingen, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Rituelen bij het Vuur en de Grootmoederyurta
Rituelen bij het Vuur en de Grootmoederyurta
Rituelen bij het Vuur en de Grootmoederyurta
Harmen de Haas & Gerwine Wuring, Aerda praktijk mens&natuur
Ceremonie, Mystiek

Een rituelenwerkplaats om ruimte geven aan onze bezieling. 

Bezieling en bezinning

Ieder jaar wordt tijdens de begin- en eindceremonie in een gezamenlijk ritueel het Vuur van het Festival ontstoken en weer gedoofd. Betekenisvolle handelingen die ruimte geven aan onze bezieling en alles waar we voor staan tijdens deze dagen op Ecolonie en in de wereld om ons heen.

Na de openingsceremonie zal het Vuur weer haar vaste plek krijgen onder de heilige berken, in de nabijheid van de Grootmoederyurta. Zo creëren Harmen en Gerwine wederom een plek van stilte, vrede, vreugde, veiligheid en vrijheid, waar de hints van de buitenwereld kunnen helpen onze eigen innerlijke heelheid/heiligheid te vinden. Gedurende het gehele festival zorgen wij dat het Vuur blijft branden en de Grootmoederyurta beschikbaar is.

Nadat de vuurmannen Harmen, Pol en Stein het Vuur 's nachts toevertrouwen aan de vuurpot, wordt ze rondom 5u30 opnieuw aangevlamd voor de zonnegroet. Om 7u30 doen we een vuurmeditatie met aansluitend mantra zingen onder leiding van Jan-Hendrik Veenkamp. Wakker voor de dag! En op enig moment kun je je altijd even terugtrekken in de Grootmoederyurta om te zijn met alles wat er is en wil zijn in de stilte, bij een luisterend oor of een arm om je heen.

Rituelenwerkplaats

De transformerende werking van het Vuur en de beschutting van de Grootmoederyurta bieden je ook de gelegenheid een eigen ritueel vorm te geven. Misschien wil je
* iets bekrachtigen of juist achter je laten
*een (her)nieuw(d)e relatie aangaan met jezelf of een ander
* een routine doorbreken of een nieuwe gewoonte verwelkomen.
Of ben je gewoon nieuwsgierig hoe rituelen een plek kunnen krijgen in jouw dagelijkse leven.

Gerwine en Harmen zijn gedurende het Festival beschikbaar om samen met jou te onderzoeken waarin een ritueel jou kan dienen op je pad en hoe je zo'n betekenisvolle handeling vorm kunt geven deze dagen. Naast het Vuur staan ons natuurlijk ook de grote krachten van de Piramide, Strawhenge en het Medicijnwiel tot onze beschikking.

Het medicijnwiel, als pad van de inwijding

Tijdens het Festival zullen we dit jaar vooral zorg besteden aan het bekrachtigen en herinrichten van het Medicijnwiel op Ecolonie. Deze heilige cirkel is tijdens Festival van 2015 in een grote ceremonie door de deelnemers neergelegd op de Zilverweide, onder leiding van Roelien de Lange. Ieder jaar behoeft deze krachtplek enige zorg van de festivaldeelnemers, zodat we haar geladen en werkzaam kunnen houden. Dit jaar zullen Harmen en Gerwine graag met jouw hulp daar weer het nodige in ondernemen. Een mooie gelegenheid om meer contact te maken met dit kosmisch-universele wiel als pad van kracht en inwijding.

Aktiviteiten
Dagelijks onder de heilige berken: 

05.30 Aanvlammen van het Festival Vuur
Harmen de Haas, Pol van Eck en Stein Arnoldussen

07.30-08.00 Vuurmeditatie en mantra zingen
Harmen de Haas en Jan-Hendrik Veenkamp

De grootmoederyurta is beschikbaar als plek om je even terug te trekken, tot jezelf te komen en daarbij eventueel een ander te ontmoeten, onder toeziend oog van Gerwine Wuring

Rituelenwerkplaats op afspraak en naar behoefte vormgeven van je eigen ritueel,
mmv Harmen de Haas en Gerwine Wuring

Op woensdagmiddag 16.30 - 17.15 uur
Transformatie ceremonie, op het medicijnwiel, pad van kracht en inwijding. 
Een nieuwe initiatie van deze eigentijdse 'steencirkel'. 

Over de docenten

Harmen en Gerwine zullen ook dit jaar persoonlijke ervaringen van hun lange liefdevolle relatie én hun toegewijde verbondenheid aan het Eigentijds Festival samenbrengen bij het vuur.  Gerwine Wuring, ecologe, druida en aarde vrouw, volgt al jaren haar eigen aard en natuur, creëerde haar eigen werk in de spirituele relatie Mens&Natuur. Ze nam o.a. het initiatief tot Reizende Aarde School en schreef boeken over 'de natuur als spiegel', 'de aarde die roept' en ‘de kracht van aarde, water, lucht en vuur’. Ze ervaart de natuur als medicijn en luistert naar haar ingevingen om vorm te geven aan de volgende stap in haar leven. www.aerda.nl

Harmen de Haas is al vanaf zijn kindertijd vertrouwd met het stoken van vuur. Hij was jarenlang één van de Vuurmannen van het Noorden tijdens de festivals te Vierhouten. En vindt het fijn deze traditie van het vuur ook op Ecolonie weer te mogen voortzetten. In het dagelijkse leven doet ie aan vuurbeheer en vuurbeheersing als directielid van de gemeente Leeuwarden, onder andere als mede initiatiefnemer en drager van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018.

Meer informatie

Naam contactpersoon / workshopleider: 
Harmen de Haas & Gerwine Wuring
Organisatie: 
Aerda praktijk mens&natuur
Woonplaats: 
Leeuwarden

Alle activiteiten van Harmen de Haas & Gerwine Wuring, Aerda praktijk mens&natuur

Workshops,
Persoonlijke ontwikkeling