Zen drieluik I: theedrinken als oefening

Zen drieluik I: theedrinken als oefening
Zen drieluik I: theedrinken als oefening
Niek van Uden, Windwijs
Workshop, Duurzaamheid

“Ik voel mij helemaal zen”, of “Even een zenmomentje pakken”: allemaal uitspraken zoals je die vandaag de dag gewoon op een Nederlandse straathoek kan horen. Eenvoud, loslaten, verlichting, aandacht, strengheid, theedrinken: het zijn allemaal begrippen geassocieerd met zen. In deze eerste workshop wil Niek u laten proeven en vooral laten doen om met zen kennis te maken.

De wereld is kleiner geworden en zen een onderdeel van ons taalgebruik. Toch laten de complexe traditie en de kenmerkende eenvoud van zen zich niet makkelijk in een oneliner vangen. Kenmerkend voor zen is dat het zich überhaupt niet makkelijk in taal laat vangen. Is het een methode, een oefening, een levenskunst, een religie, een doctrine, een filosofie?

In een korte inleiding staat Niek stil bij de oorsprong van zen in de moederschoot van het boeddhisme en de reis die zen maakte van India oostwaarts naar China, Korea en Japan en uiteindelijk westwaarts naar Europa en de Amerika's. We gaan het hebben over aandacht en de centrale rol die dit speelt in zen. Van daaruit kijken we naar verschillende rituelen en oefeningen, met als centrale punt “zazen”, letterlijk zitten in meditatie.

Onder het adagium “zen moet je doen”, gaan we oefenen in de praktijk van het zitten en het drinken van thee, allebei als oefeningen in aandacht. Dit is het eerste onderdeel van een drieluik over alledaagse zen. De workshops kunnen apart gevolgd worden, maar ik raad u de serie als geheel aan.

Over de docenten

Niek van Uden-Luteijn (1984): ik was als kind al weg van Mozart en Paul Simon. Het leidde me uiteindelijk naar het conservatorium voor een studie klassieke muziek. Na jaren gericht bezig te zijn geweest met accordeon, beweegt ik me nu op het snijvlak van muziek en beweging. Jarenlange beoefening in oosterse martial arts en meditatie (Ju-Jitsu, Aikido, Tai Chi Chuan en zen meditatie) kwamen uiteindelijk samen met muziek in dans en in stilte meditatie via de training bij Zen.nl. Met mijn vrouw Annelies breng ik muziek en beweging workshops balfolk en bodypercussie, en stilte en aandacht bij het zendrieluik.

Annelies van Uden-Luteijn (1982): ik heb altijd bewogen; muziek is mijn eerste passie. Naast mijn studie en werk in biologie/ecologie en belangenbehartiging heb ik geproefd van acrobatiek, yoga, surfen, klassieke muziek, etcetera. Deze passies komen nu samen in de internationale wereld van balfolk en in mijn levensinstelling. Het 'samen maken' is voor mij het mooiste - samen maken van de muziek en (groeps)dans, het leggen en samen letterlijk vormgeven van telkens nieuw contact. Ik speel hobo en zing in verschillende folkbandjes en neem anderen graag mee door de basis van de dansen uit te leggen.

Meer informatie

Naam contactpersoon / workshopleider: 
Niek van Uden
Organisatie: 
WindWijs
Woonplaats: 
Rijen
Telefoonnummer: 
0610753994
E-mailadres: 

Alle activiteiten van Niek van Uden, Windwijs

Workshops,
Persoonlijke ontwikkeling