Zen drieluik II: ont-moeten

Zen drieluik II: ont-moeten
Zen drieluik II: ont-moeten
Niek van Uden, Windwijs
Workshop, Duurzaamheid

Onbewust hanteren we in ons dagelijks leven allerlei patronen en rituelen. De ontmoeting, wanneer een mens een andere mens tegenkomt, is bij uitstek de gelegenheid waarbij patronen, gewoontes en onbewuste rituelen naar boven komen. In deze workshop wil Niek u laten ervaren hoe het is om bewuster een ontmoeting in te stappen.

Op zoek naar onze automatische reacties op alledaagse situaties. Het is een van de mogelijkheden om woorden te geven aan de beoefening van zen. Centraal staat daarbij het oefenen in aandacht, door middel van zitmeditatie. We beginnen deze workshop dan ook met twee periodes “zazen”, zitmeditatie, waarbij er aandacht is voor de houding, van binnen en van buiten.

Hierbij is ook de mogelijkheid om op een stoel te zitten voor mensen die meer moeite hebben met de zithouding Vanuit de stilte van de meditatie lopen we ons lichaam langs: hoe lopen we rond, kunnen we onze voeten voelen. Onze aandacht is bij onszelf, ons eigen lijf en onze ervaring.

Van daaruit lopen we onze eerste ontmoeting in, nog steeds in stilte. Door te willen van aandachtspunt, kunnen we meer gaan zien over wat zich vanzelf aandient in onze geest en daar mee werken. Confronterend, zacht, stil, in-beweging; deze termen zijn allemaal van toepassing op deze workshop. Aan het eind van deze stille workshop is er gelegenheid om na het drinken van een kopje thee ervaringen uit te wisselen. Dit is het tweede onderdeel van een drieluik over alledaagse zen. De workshops kunnen apart gevolgd worden, maar ik raad u de serie als geheel aan.

Over de docent

Niek van Uden-Luteijn (1984): ik was als kind al weg van Mozart en Paul Simon. Het leidde me uiteindelijk naar het conservatorium voor een studie klassieke muziek. Na jaren gericht bezig te zijn geweest met accordeon, beweegt ik me nu op het snijvlak van muziek en beweging. Jarenlange beoefening in oosterse martial arts en meditatie (Ju-Jitsu, Aikido, Tai Chi Chuan en zen meditatie) kwamen uiteindelijk samen met muziek in dans en in stilte meditatie via de training bij Zen.nl. Met mijn vrouw Annelies breng ik muziek en beweging workshops balfolk en bodypercussie, en stilte en aandacht bij het zendrieluik.

Annelies van Uden-Luteijn (1982): ik heb altijd bewogen; muziek is mijn eerste passie. Naast mijn studie en werk in biologie/ecologie en belangenbehartiging heb ik geproefd van acrobatiek, yoga, surfen, klassieke muziek, etcetera. Deze passies komen nu samen in de internationale wereld van balfolk en in mijn levensinstelling. Het 'samen maken' is voor mij het mooiste - samen maken van de muziek en (groeps)dans, het leggen en samen letterlijk vormgeven van telkens nieuw contact. Ik speel hobo en zing in verschillende folkbandjes en neem anderen graag mee door de basis van de dansen uit te leggen.

Meer informatie

Naam contactpersoon / workshopleider: 
Niek van Uden-Luteijn
Organisatie: 
WindWijs
Woonplaats: 
Rijen
Telefoonnummer: 
0610753994
E-mailadres: 

Alle activiteiten van Niek van Uden, Windwijs

Workshops,
Persoonlijke ontwikkeling