Zen drieluik III: Inzicht bij de afwas

Zen drieluik III: Inzicht bij de afwas
Zen drieluik III: Inzicht bij de afwas
Niek van Uden, Windwijs
Workshop, Duurzaamheid

In het laatste onderdeel van de serie alledaagse zen staan we stil bij alledaagse waarneming. Oordelen en het projecteren van oordelen nemen we onder de loep door middel van mondos – kleine zenverhaaltjes – die als inspiratie worden gebruikt , zoals de monnik die tot inzicht kwam toen hij zijn kom moest afwassen, binnen de traditie en oefeningen in waarnemen. 

Wars van talige wijsheid, richt de zentraditie zich vaak op de directe ervaring. Alle verhalen, rituelen en oefeningen, het zijn slechts “vingers die naar de maan wijzen”, zoals de zen-oneliner stelt. Toch kent de traditie ook verhalen die de bedoeling hebben om direct van-hart-tot-hart te spreken en zo iemand tot inzicht te brengen.

We kijken samen naar enkele van deze verhalen om te zien wat zij ons vandaag de dag te vertellen hebben, met name over onszelf. Onze waarneming staat soms in dienst van onze verhalen in plaats van andersom. Om te kijken hoe wij vaak onze waarneming beïnvloeden, doen we enkele oefeningen die gaan over projectie. Om onze blik te scherpen mediteren we van te voren, om open de oefening in te kunnen stappen.

Tot slot is er thee en de mogelijkheid om ervaring uit te wisselen wat betreft dit drieluik. Dit is het laatste onderdeel van een drieluik over alledaagse zen. De workshops kunnen apart gevolgd worden, maar ik raad u de serie als geheel aan.

Over de docenten

Niek van Uden-Luteijn (1984): ik was als kind al weg van Mozart en Paul Simon. Het leidde me uiteindelijk naar het conservatorium voor een studie klassieke muziek. Na jaren gericht bezig te zijn geweest met accordeon, beweegt ik me nu op het snijvlak van muziek en beweging. Jarenlange beoefening in oosterse martial arts en meditatie (Ju-Jitsu, Aikido, Tai Chi Chuan en zen meditatie) kwamen uiteindelijk samen met muziek in dans en in stilte meditatie via de training bij Zen.nl. Met mijn vrouw Annelies breng ik muziek en beweging workshops balfolk en bodypercussie, en stilte en aandacht bij het zendrieluik.

Annelies van Uden-Luteijn (1982): ik heb altijd bewogen; muziek is mijn eerste passie. Naast mijn studie en werk in biologie/ecologie en belangenbehartiging heb ik geproefd van acrobatiek, yoga, surfen, klassieke muziek, etcetera. Deze passies komen nu samen in de internationale wereld van balfolk en in mijn levensinstelling. Het 'samen maken' is voor mij het mooiste - samen maken van de muziek en (groeps)dans, het leggen en samen letterlijk vormgeven van telkens nieuw contact. Ik speel hobo en zing in verschillende folkbandjes en neem anderen graag mee door de basis van de dansen uit te leggen.

Meer informatie

Naam contactpersoon / workshopleider: 
Niek van Uden
Organisatie: 
Windwijs
Woonplaats: 
Rijen
Telefoonnummer: 
0610753994
E-mailadres: 

Alle activiteiten van Niek van Uden, Windwijs

Workshops,
Persoonlijke ontwikkeling