[27] Indonesisch Energiewerk: Aarding, Healing en Dans

[27] Indonesisch Energiewerk: Aarding, Healing en Dans
[27] Indonesisch Energiewerk: Aarding, Healing en Dans
[27] Indonesisch Energiewerk: Aarding, Healing en Dans
[27] Indonesisch Energiewerk: Aarding, Healing en Dans
[27] Indonesisch Energiewerk: Aarding, Healing en Dans
Stichting Aliran
Workshop, Mystiek

Stichting Aliran is een hoeder van traditionele ambachten, kunsten en welzijnstechnieken uit de Indonesische cultuur. Met name de eeuwenoude cultuur van Java, het traditioneel energiewerk (kebatinan), de vermaarde mystiek en de doeltreffende healingtechnieken zijn de bronnen van inspiratie voor Rich Eduard de Tenaga, de grondlegger van Stichting Aliran. Al meer dan 30 jaren deelt Rich Eduard in workshops en opleidingen het energiewerk en het cultureel erfgoed van zijn Javaanse voorouders (West- en Midden-Java). Vanuit Stichting Aliran organiseert hij samen met zijn partner Ivonne Kreule en met een team van bevlogen vrijwilligers een gevarieerd en educatief programma in binnen- en buitenland.

Ook op het Eigentijds Festival zal Stichting Aliran met een vakkundig workshopteam een uitgebreid creatief programma verzorgen.

Aardingworkshops (Tenaga Dalam), individuele healingsessies (op healingveld te vinden) en de helende Javaanse pijitmassages maken deel uit van het programma-aanbod van Stichting Aliran. De Javaanse dansworkshops (tari Tenaga Dalam) waarin je kennismaakt en werkt aan Innerlijke Kracht, emotionele veiligheid en balans, zijn een nieuw onderdeel in ons aanbod. Professionele Javaanse dansers delen hun kennis. Je ervaart hoe schoonheid samengaat met kracht. Het Indonesisch orakel (peramal alam) wordt uitgebreid gedemonstreerd en toegepast. De themas aarden en geaard blijven zijn een belangrijk onderdeel van het gehele Aliran programma.

Stichting Aliran brengt authentiek Indonesisch energiewerk naar Vierhouten en nodigt iedereen uit om deel te nemen aan het veelzijdige, interactieve programma. Kom kennis maken met de helende en aardende energietechnieken van het Indonesische volk. Selamat datang, welkom.

Workshopinhoud

Aarden vanuit Innerlijke Kracht (drieluik)
Tijdens een vol festivalweekend met een groot aanbod, veel interactie en divers energiewerk is het essentieel om het festival gegrond of geaard te beleven. Niets is fijner dan je dag met aarding te beginnen. Een goede aarding helpt je namelijk jouw Innerlijke Kracht te versterken en geen last te ondervinden van eventuele storende aangehechte energieën. In deze workshop ervaar je hoe jij je aarding middels diverse Javaanse beweging- en ademhalingtechnieken versterkt en stevig verankert. Ze genereren zowel aarding als emotionele balans en veiligheid. Deze workshop is een cyclus van 3 modules. Een sportieve achtergrond is niet noodzakelijk.
Advies: draag makkelijk zittende kleding, neem een flesje water mee.
Voel je sterk en herontdek de helende natuur in jezelf!

Centeren vanuit Javaanse danstechnieken
De Javaanse cultuur staat bekend om zijn vele traditionele dansen. Met Javaanse dans vorm je centering en een goede balans, zowel fysiek als in je energieveld. Op muziek zullen wij het principe en de basistechnieken van de rustige dansvorm Gambijong als de wat steviger dansvorm Bujang Ganong ervaren, daarnaast leren we over de achtergrond en de filosofie ervan. Speciaal voor deze workshop zal een ervaren Javaanse danseres meekomen naar het festival. Een boeiende workshop om aan deel te nemen en om naar te kijken. Deze dansworkshop zal door de docenten in traditionele kostuums gedeeld worden.
Advies: draag makkelijk zittende kleding, neem een flesje water mee.
Een workshop geschikt voor jong en oud, voor iedereen.

Javaanse helende massagetechnieken
Binnen de Javaanse cultuur is het normaal om een massage te ontvangen of te delen bij ziekte en onbalans. Pijit is Javaans cultureel erfgoed. Pijittechnieken zijn stevige massagehandelingen die kunnen worden toegepast op het gehele lichaam. Pijit is naast een manuele massage ook een energetische healing. Onze handen zijn krachtige instrumenten die van nature een helende werking hebben. In deze workshop leer je hoe jij op basis van massage, met je eigen helend vermogen kunt werken op je eigen lichaam en hoe je pijit technieken kunt delen met je omgeving en/of met je clienten. Deze workshop is goed te volgen voor zowel beginnende als gevorderde masseurs.
In deze workshop zullen wij als groep respectvol met elkaar omgaan.
Meeneem advies: een paar grote badhanddoeken en/ of ligmatje mee; je eigen massageolie, een flesje water.

Het orakeldeck'De Kaarten van Stille Kracht'
Het raadplegen van een orakelsysteem wordt in verschillende wereldculturen beoefend. Stichting Aliran heeft het unieke orakeldeck De Kaarten van Stille Kracht ontwikkeld en op de markt gebracht. 33 bijzondere geïllustreerde kaarten vertegenwoordigen antwoorden op diverse levensvragen en actuele thema's. Dit orakeldeck stelt de gebruiker in staat om via het eigen onderbewustzijn duiding te geven en inzichten te vinden. In deze workshop werken wij individueel en in groepsverband, praktisch met het kaartendeck. Ben jij reeds de gelukkige bezitter van De Kaarten van Stille Kracht, breng dit dan mee zodat jij met je eigen vertrouwde deck kan werken.

Javaanse mystiek het zesde zintuig.
Al in het koloniale tijdperk van Nederlands-Indië was Stille Kracht de naam die werd gegeven aan de ongrijpbare mystiek van de Javaan. Velen zijn gefascineerd door deze moeilijk te doorgronden maar uiterst effectieve werkwijze op het gebied van energiewerk. Rich Eduard heeft op verzoek van zijn Javaanse leraren, het taboe omtrent de Javaanse mystiek doorbroken. Hij haalt via zijn Stichting Aliran het onderbelichte en vaak verkeerd bestempelde begrip Stille Kracht uit de schaduw, om het met het grootste respect voor de Javaanse tradities in het verhelderende licht te plaatsen. In deze bijzondere bijeenkomst zullen wij de wereld van de Javaanse mystiek betreden.
I.v.m. de impact die deze bijeenkomst teweeg kan brengen geldt dat voorafgaande en gedurende deze bijeenkomst Beslist! geen alcohol of geestverruimende middelen mogen worden gebruikt!

Stemklanken voor eigen helend vermogen
In deze workshop ervaren we de helende eigenschappen van het keelchakra. De keelchakra is een belangrijk energieportaal in ons energieveld. Via dit chakra kan met klank en ademhaling geblokkeerde energie losgemaakt worden en Innerlijke Kracht worden versterkt. Alles bestaat uit een trillingsfrequentie, via het maken van keelklanken verschoon je je energieveld en verhoog je je trillingsfrequentie. De muziek van animistisch Indonesië neemt je mee in een ontspannen sfeer. Voor je het weet breng jij de mooiste klanken voort en maak jij bewust of onbewust contact met de vrijheid in jezelf.
Advies: neem een flesje water mee.

Avondritueel: herontdek de natuur in jezelf
Zondagavond vindt het Aliran avondritueel (upacara) plaats. Terugkijkend op het festival stel je jezelf nu de vraag: Wat heb ik in deze dagen kunnen leren van mezelf? Vanavond staan wij stil bij het feit dat wij deel uitmaken van de natuur. Met elkaar, krijg je de kans om je op een natuurlijke manier met jezelf te verbinden, met de natuur in jezelf, je zintuigen en je instinct. In het ritueel zal stil gestaan worden bij de bijzondere eigenschappen van jezelf, los van opleidingen, maatschappelijke status of diploma's. Kom zoals je bent; met elkaar beleven we de puurheid in onszelf.

De helende kruiden van Java
De Indonesische natuur is een grote bron van heilzame kruiden. Apotheken zijn niet overal te vinden in het binnenland en men heeft ook niet altijd de mogelijkheden om de dure medicijnen aan te schaffen. Ook nu nog vind je op Java de Jamu Gendong vrouwen (de kruiden kenners) die hun thuis vervaardigde kruidenmengsels van deur tot deur verkopen. In deze workshop ervaren we de Obat- en Jamucultuur: de helende kruidenwereld van Java. Je zult versteld staan over wat jij met je oosterse kruiden uit je eigen voorraadkast kan doen. Wij gaan de werking van diverse helende kruiden bespreken en zullen enkele helende kruidenmengsels maken en proeven.

Meer informatie

Naam contactpersoon / workshopleider: 
Rich Eduard de Tenaga
Organisatie: 
Stichting Aliran
Woonplaats: 
Arnhem
Telefoonnummer: 
0629247113
E-mailadres: 
Workshops,
Persoonlijke ontwikkeling