[55] Spirit of Nature; Natuurwandelingen met Gids

[55] Spirit of Nature; Natuurwandelingen met Gids
[55] Spirit of Nature; Natuurwandelingen met Gids
[55] Spirit of Nature; Natuurwandelingen met Gids
[55] Spirit of Nature; Natuurwandelingen met Gids
[55] Spirit of Nature; Natuurwandelingen met Gids
[55] Spirit of Nature; Natuurwandelingen met Gids
Spirit of Nature: Amanda Cooiman-Sakkers, Anjo Delville, Petra Meijnen, Agnes Meijs, Walter Oudshoorn, Ariana Schippers, Marianne Stahlie, Wendy van der Tol, Robert Viset en Ludy Wieringa
Workshop, Duurzaamheid

De natuur is veel meer dan een decor waarin de wandeling plaatsvindt. Het gaat over een diepe verbondenheid en communicatie in en met de natuur, en in verbinding zijn met je eigen natuur. De Spirit of Naturegids creëert voorwaarden waardoor de relatie van de mens met de natuur zich kan verdiepen of kan herstellen. Je verbinden met het wezen van de natuur, dat vraagt om gelijkwaardigheid en wederkerigheid in en met de natuur. Je verbinden met de natuur betekent in essentie je afgescheidenheid loslaten.

De Spirit of Nature training is onderdeel van Stichting NatuurWijs. Bij Stichting NatuurWijs wordt ook de training NatuurWijzer verzorgd. Dit is een opleiding tot natuurgids die kinderen in schoolverband meenemen de natuur in. Op een gevoelsmatige en intuïtieve manier. 

Workshopinhoud

Kijken met je ogen dicht! 
Laat je verrassen door de natuur om je heen. We gaan op ontdekkingstocht, met al je zintuigen open voor ontvangst. Door te vertragen en te verstillen krijgen geluiden, geuren, structuren en smaken de kans om zich voor je te ontvouwen. En als jij je volledig openstelt voor de natuur om je heen lijkt alles tot je te gaan spreken. Zie je in de nerven van een blad jouw levenspad. Of in het werken van de kever jouw uitdagingen. En wat gebeurt er met je als je met volle aandacht mag leunen tegen een boom? De natuur ontvangt ons met open armen, laat jij je zien? Deze workshop bestaat uit twee delen. 
Zondag 14.00- 17.45 uur (2 blokken)
Maandag 12.00-15.15 uur (2 blokken)
Door: Anjo Delville, Spirit of Nature, e-mailadres: anjodelville@quicknet.nl

De boom en jij
Veel mensen voelen zich anders na een wandeling door een mooi bos: ze laden zich op in de natuur. De bomen geven ons als het ware energie. Hoe komt dat? Wat gebeurt er? Kun je dat waarnemen? Kunnen we iets "terugdoen" voor het bos? We maken eerst contact met ons eigen lijf en vandaar uit met de natuur om ons heen. Leer energie waar te nemen en je eigen energie te bewaken. Samen gaan we op ontdekkingsreis in de wereld van de bomen. Neem eten en drinken mee. Deze workshop bestaat uit twee delen. 
Zaterdag 14.00-17.45 uur ( 2 blokken) lange tocht
Door: Ariana Schippers, email: ariana.schippers@gmail.com

In contact met de elementen
Tijdens deze lange tocht gaan we de elementen ervaren: de Aarde, het Water, de Lucht, het Vuur en de Ether. Ontdek de elementen in jezelf met deze onderdompeling in de natuur. Neem eten en drinken mee. Deze workshop bestaat uit twee delen. 
Zondag 10.00-13.45 uur ( 2 blokken) Lange tocht
Door: Ariana Schippers, email: ariana.schippers@gmail.com

Geneeskrachtige natuur
De natuur biedt ons allerlei mogelijkheden tot heling: de stilte, de geuren, de tijd om tot jezelf te komen. En planten en bomen die een geneeskrachtige werking hebben. Deze wandeling biedt een korte introductie in de wereld van de geneeskrachtige planten. 
Maandag : 10.00-11.45 uur ( 1 blok)
Door: Ariana Schippers, email: ariana.schippers@gmail.com

Natuurmeditaties: ervaar jouw natuur
Mediteren kan je dichter bij jezelf brengen. Als je in de natuur mediteert, versterkt dat tegelijkertijd ook jouw binding met de groene wereld om je heen. Wat heeft de natuur jou te vertellen? Kun je jezelf overgeven aan stilte en gewoonweg zijn met wat is?
Tijdens deze wandeling nemen we onderweg op verschillende natuurplekken een moment voor een passende meditatie. Maak kennis met verschillende zit- en actieve meditatievormen. Zoals een aardende zitmeditatie in het bos en een bevrijdende actieve meditatie op de hei. Omgeving en oefening voeden elkaar en brengen je in contact met het wezen van de plek. Een natuurlijke bezinning waarin ruimte ontstaat voor rust en nieuwe inzichten.
 
Deze workshop bestaat uit twee delen. Tip: zorg afhankelijk van het weer voor kleding die je warm en/of droog houdt, zodat je comfortabel wat langere tijd kunt zitten. Neem eten en drinken mee en een matje, kleedje of vuilniszak om op te zitten.

Zaterdag 12.00-15.45 uur (2 blokken) lange tocht
Zondag 12.00-15.45 uur (2 blokken) lange tocht
Door: Walter Oudshoorn, website: www.natuurflow.nl

Dromen vangen in de natuur
De zomer is onderweg, de periode waarin de natuur tot bloei komt. En zo is het ook in de levensloop van de mens. Na de lenteperiode waarin (figuurlijke) zaadjes van jouw idee of wens geplant zijn, volgt nu het seizoen van het laten bloeien en realiseren van dromen. In deze workshop gaan we jouw droom vangen, door in de natuur stil te staan bij je diepste verlangens. Welke droom wil jij waarmaken dit jaar? Eenmaal bewust hiervan zoeken we natuurschatten om jouw eigen dromenvanger te maken. Heb je al een mooie veer, een blad of steentje gevonden, neem die dan gerust mee! Met je eigen creatie en (hernieuwde) inspiratie ga je weer verder op pad.
Maandag 10.00 - 11.45 uur
Door: Wendy van der Tol, website: www.bosbezinning.com

Bomen Anders
Tijdens deze Spirit of Nature wandeling richten we ons op bomen. Met behulp van onze zintuigen maken we contact met de bomen en we doen een boommeditatie. Op deze manier stellen we ons open voor de natuur, verbinden we ons met de natuur om ons heen en met onze eigen natuur. Bij Spirit of Nature richt je je op de mogelijkheid om contact met het wezen van de natuur te maken, waardoor je relatie met de natuur zich kan verdiepen of herstellen.
Zaterdag 19.00 - 20.15 uur
Zondag 16.00 - 17.45 uur
Door: Ludy Wieringa, email: info@destalkamer.nl

In contact met de (oer) dieren van de Veluwe:
Lange tochtdoor bos en over de hei 
Al speurend naar sporen zakken we steeds dieper in de stille brede waarneming van het dierenleven van de Veluwe. Hoewel het groot wild zich overdag veelal in de dekking houdt, weet je maar nooit wat je aan andere dieren tegenkomt en hoe verrassend dat kan zijn en welke boodschappen ze voor je hebben. We gaan met open houding het veld in en gaan vanuit rust en respect zien wie ons wil ontmoeten. Max 10-12 personen. Neem eten en drinken mee. 
Zaterdag 12.00 - 15.45 uur.  (2 blokken)
Door: Agnes Meijs, www.natuurlijkheden.nl, email: agnesmeijs@gmail.com 

De avond in....
In de avond verschuiven de dimensies: de geluiden, het licht, het dierenleven, de geuren, de luchten en wat zich daarin vertoont..... Wat ervaren wij daarvan, wat komt er bij ons boven? Hoe kunnen wij in de vallende nacht opgaan en deel gaan uitmaken van dit grote geheel? Langs de rand van bos en hei. Neem warme kleding mee ivm stille zit. Max 10 personen
Zondag 19.00-20.45 uur ( eventueel uitloop)
Door: Agnes Meijs, www.natuurlijkheden.nl, email: agnesmeijs@gmail.com 

Boven en beneden....
Hoe zien en ervaren wij de lijn en verbinding tussen hemel en aarde, tussen boomkruin en wortels, tussen onze kruin en voeten? Vanuit open zintuigen ( kijken, horen, voelen, proeven en ruiken) gaat de poort naar de intuïtie open en kunnen we ons verbinden met de natuur en onze bron. De hei op en de ruimte ervaren. Max 10-12 personen. Neem eten en drinken mee.
Maandag 10.00 - 13.00 uur
Door: Agnes Meijs, www.natuurlijkheden.nl, email: agnesmeijs@gmail.com 

Spirit of Nature tocht
Verlang jij naar een diepere verbinding met de natuur? Of onthaasten met even "quality time" voor jezelf? Deze Spirit of Nature thematochten zijn midden in de natuur. Met ruimte om weer bij jezelf te komen en te horen en zien wat er in jou leeft. De natuur kent geen veroordeling maar juist (onvoorwaardelijke) liefde. Hier mag jij je ware natuur laten zien. Ook als er emoties komen mogen die er zijn. Ontroering, plezier, mooie inzichten en diepe ontspanning worden vaak ervaren. Het programma biedt stiltemomenten, een meditatie met visualisaties, en zintuiggerichte en creatieve opdrachtjes gerelateerd aan de natuur. Er is ook ruimte om ervaringen met elkaar te delen.
Door: Marianne Stahlie, www.natuurbeleving.nu, email: info@kickuhcoaching.nl

Tips: Kleding en schoenen die lekker zitten en nat en vies mogen worden. En neem iets om op te zitten en eventueel voor tussendoor iets te eten en drinken mee. Max 10 personen.

Titel tocht 1: Spirit of Nature tocht thema: verwonderen.
Zaterdag van 19.00 tot 20.45 uur
Deze tocht is vooral een innerlijke reis met ook veel spelen en verwonderen erin verwerkt. We lopen hier niet heel veel. Meditaties/visualisaties, stilte, een creatieve opdracht en delen van ervaringen wisselen hier elkaar af.

Titel tocht 2: Spirit of Nature tocht thema: jij
Zondag van 10.00 tot 13.00 uur
Hier gaan we vooral onthaasten en op pad en maken daarbij verbinding met moeder aarde en alles wat er op dat moment is en de aandacht vraagt. Tijdens een meditatie-/visualisatieoefening ga je met je aandacht naar je lijf. Er zijn verder zintuiglijke oefeningen gerelateerd aan de natuur en jij. Een moment van 'solo tijd', een tijd op een zelf gekozen gekaderde plek om alleen in de natuur te zijn met een creatieve opdracht is ook een onderdeel van deze tocht. De ervaringen die jij opdoet kun je weer delen binnen de veilige haven van de groep en geven veelvuldig (h)erkenning bij anderen.

Titel tocht 3: Spirit of Nature tocht thema: Stilte.
Maandag van 10.00 tot 13.00 uur

Tijdens deze tocht lopen we na een meditatie/visualisatie ongeveer 5 km in stilte met steeds een verdiepende vraag voor onderweg. Als: "Wat neem je mee naar huis na dit weekend?" De natuur zal antwoorden laten zien als spiegels. Waarbij jij op deze wijze via de natuur bij een universele wijsheid komt. Het delen van jouw beleving is hier mogelijk en dat biedt voor anderen meer dan eens (h)erkenning. Een creatieve opdracht met solo-tijd en een zintuiglijke stenenoefening zijn binnen dit programma verweven. En het is keer op keer weer verrassend en rakend wat de stilte ons te vertellen heeft.

Spirit of Nature tocht
Tijdens deze Spirit of Nature Tocht neem ik je mee via o.a. Loopmeditatie, lichaamswerk, Mindfulness en Vier-Elementenvisualisatie naar het voelen van een wederkerige verbinding met de natuur om je heen. We gaan vertragen en verstillen en de wederkerigheid met de natuur ervaren. Na deze inleidende oefeningen volgt er een Solotijd. Dit betekent dat je tijd alleen doorbrengt op een plek in de natuur die jouw aandacht vraagt. En ga je ervaren hoe jouw individuele verbinding met de universele natuur is. Na de Solotijd komen we weer bij elkaar voor een deelronde. Daarna lopen we gezamenlijk terug en sluiten we de tocht af. Max. 12 deelnemers
Zaterdag 14.00-17.45 uur, lange tocht
Door: Amanda Cooiman-Sakkers, The Slow Coach, info@theslowcoach.nl, www.theslowcoach.nl

Voice of Nature Tocht
Tijdens deze Voice of Nature Tocht neem ik je mee via hoor- en klankmediatie, resonantie en stemspel in verbinding met de natuur. We gaan verstillen, vertragen en de wederkerigheid met de natuur voelen. Na deze inleidende oefeningen volgt er een Solotijd. Dit betekent dat je tijd alleen doorbrengt op een plek in de natuur die jouw aandacht vraagt. En ga je ervaren hoe jouw individuele verbinding met de universele natuur is. Na de Solotijd komen we weer bij elkaar voor een deelronde. Daarna lopen we gezamenlijk terug en sluiten we de Tocht af. Aantal deelnemers: max. 12. Neem zitmatje, eten en drinken mee.
Zondag 10.00-13.45 uur lange tocht
Door: Amanda Cooiman-Sakkers, The Slow Coach, info@theslowcoach.nl, www.theslowcoach.nl

Boomfascinatie
Bomen zijn levende wezens. Ze communiceren zelfs met elkaar! Je hebt kleine bomen, grote bomen, oude bomen en bijzonder gevormde bomen. Je kunt gefascineerd raken door een boom. Je kunt eronder liggen, maar ook heerlijk chillen op een dikke tak. Een boom zuivert de lucht, geeft ons zuurstof. Een boom wordt je maatje, je zielsverwant. Je kunt eronder schuilen, je kunt er thee van zetten. Je kunt luisteren naar de 'verhalen' als de wind door de kruinen waait. Je kunt er je fantasie op loslaten. We gaan op ontdekkingstocht. We gaan op zoek naar 'het verhaal' van de boom. Van jouw boom. Je gaat je zintuigen prikkelen, je creativiteit ontdekken, en samen het verhaal samenstellen. Een worden met de boom en zijn omgeving. We gaan in vervoering raken, in verwondering 'beleven' (het zesde zintuig). Lekker van de hak op de tak over bomen bomen. En voel je welkom. Op basis van de zintuigen de wereld van bomen ontdekken. Daarnaast op basis van zoekkaarten op ontdekkingstocht en op zoek naar inspiratie, waarna de creativiteit geprikkeld en geuit wordt. Neem snack en drinken mee.
Zaterdag van 14:00 – 17:45 uur (2 blokken, lange tocht) Kinderen vanaf 7 (met of zonder ouders), maximaal 15 kinderen
Maandag 10.00-13.00 uur ( 1,5 blok) Kinderen 4+ met vriendjes en ouders max 15
Door: Robert Viset, www.natuurwijs.nl www.robertianum.nll, email: robert@robertianum.nl

Sporen in het bos
Er leven allerlei (zoog)dieren in het bos. Denk aan wilde zwijnen. Maar ook spinnen. Dieren 'verraden' zich een beetje, maar dat zie je niet zomaar.
We gaan gezamenlijk op zoek naar deze sporen!
Zondag 10.00-11.45 uur. Kinderen van 4 – 7 (en hun ouders)
Door: Robert Viset, www.natuurwijs.nl www.robertianum.nll, email: robert@robertianum.nl

Vogelkijkhut bouwen
Vogelaars houden van verrassing. Vaak moet je je verschuilen om vogels te spotten. We gaan een vogelkijkhut bouwen en wachten rustig af. Daarbij helpt stilte. Met behulp van zoekkaarten en verrekijkers op ontdekkingstocht, maar dan gecamoufleerd!
Zondag 14.00-15.45 uur. Kinderen 7 + ( eventueel met ouders) Max 15
Door: Robert Viset, www.natuurwijs.nl www.robertianum.nll, email: robert@robertianum.nl

Natuurmuziek voor ouders en kind 
"Ach je moet maar eens goed luisteren, het bos maakt muziek, de bomen fluisteren..." Samen de natuur verklanken. We gaan alle door de natuur geïnspireerde, eenvoudige muziekinstrumenten uitproberen. Na het oefenen maken we samen een muzikaal natuurverhaal. We laten het bliksemen en donderen, regenen en sneeuwen ( hoe voelt dat?) Regen op de bosgrond, klinkt dat net zo als regendruppels op het water? En motregen of een stevige hoosbui, hoe klinken die? We laten het stormen en heel zachtjes waaien. We horen de vogels zingen en de kikkers kwaken. We laten de zon ontwaken en weer ondergaan. De zonnestralen laten met hun klanken de dauwdruppels op het spinnenweb tinkelen, ook zij hebben hun eigen klank!
Zaterdag 14.00-15.45 uur. Voor alle leeftijden.
Door: Petra Meijnen, www.createartoflife.com (in wording), email: petrameijnen@ziggo.nl

Van Oersoep tot juni 2019
Een beeldende, bewegende en muzikale natuurbeleving / ervaring vanaf de oersoep. Waarin de elementen, het ontstaan van het leven op aarde, het opkomen en uitsterven van dier- en plantsoorten, dood en geboorte, de ontwikkeling van leven tot nu toe. Wortelen op aarde. Welk element past bij jou, welk geluid en hoe beweeg je dan. Er wordt o.a. gewerkt met beweging, eenvoudige natuurlijke muziekinstrumenten, elementenmaskers en natuurliedjes. Vanaf zes jaar. In ieder geval samen met een ouder. Maximaal acht kinderen
Zondag 12.00 - 13.45 uur
Door: Petra Meijnen, www.createartoflife.com (in wording), email: petrameijnen@ziggo.nl

Relaxed Luisteren naar Natuurliedjes
Relaxed liggen of zitten (zelf matje/ kussentje meenemen) en ontspannen wegdromen op, door de natuur geïnspireerde, liedjes. Waar brengen ze jou naar toe? Naar het strand, het bos, de sterrenhemel of een maanlandschap? Wordt je water of vuur, aarde of lucht? 
Zondag 19.00-20.45 uur. Volwassenen max 12 personen
Door: Petra Meijnen, www.createartoflife.com (in wording), email: petrameijnen@ziggo.nl

Van Buiten naar Binnen
De natuur is te 'lezen' als een levend boek, met wijze lessen en inzichtgevend. Ieder mens heeft natuurervaringen, hoe dan ook. Zij kunnen ons ontroeren, verwonderen, angstig of rusteloos maken, rust en energie geven etc. Deze ervaringen gaan we na een meditatieve afstemming omzetten in muzikale klanken. Je gaat werken met heel eenvoudige op de natuurlijke muziekinstrumenten en eventueel je stem. Eerst individueel en daarna samen, met als 'leerboek' de wijze en helende natuur. Zo ontstaat een natuurlijke symfonie ( = samengaan van meerdere klanken, meestal vier). 
Maandag 12.00-13.45 uur. Volwassenen, max 12 personen
Door: Petra Meijnen, www.createartoflife.com (in wording), email: petrameijnen@ziggo.nl

Meer informatie

Naam contactpersoon / workshopleider: 
Agnes Meijs
Organisatie: 
Spirit of Nature
Workshops,
Persoonlijke ontwikkeling