[18a] Balfolk Dans, Zen Meditatie, Body Percussion

[18a] Balfolk Dans, Zen Meditatie, Body Percussion
[18a] Balfolk Dans, Zen Meditatie, Body Percussion
[18a] Balfolk Dans, Zen Meditatie, Body Percussion
Niek van Uden, Windwijs
Workshop, Persoonlijke ontwikkeling

Niek van Uden-Luteijn (1984): ik was als kind al weg van Mozart en Paul Simon. Het leidde me uiteindelijk naar het conservatorium voor een studie klassieke muziek. Via deze omweg kwam ik uiteindelijk bij balfolkmuziek uit, waarin een oude levende traditie van muziek en dans door heel Europa beoefend wordt. Mensen jong en oud komen samen om te genieten van beweging en de interactie tussen musici en dansers.

Ik laat jullie hier graag mee kennis maken om in dit plezier te delen. Zie ook https://www.youtube.com/watch?v=09p2maUC_g8

Op het snijvlak van beweging en muziek ontdekte ik ook body percussion: een heel aardse, ritmische manier van muziek maken. Ons lichaam is een instrument wat we altijd bij ons hebben. Via body percussion is het relatief eenvoudig om in contact te komen met onze natuurlijk muzikaliteit. Kom het ervaren en uitproberen.

Jarenlange beoefen ik oosterse martial arts (Ju-Jitsu, Aikido en Tai Chi Chuan). Via deze oosterse wegen kwam ik uiteindelijk weer bij de kracht van stilte uit, die ik als kind zo vaak in de katholieke kerk had ervaren. Ik beoefen reeds enige jaren zen meditatie bij Zen.nl en bij deze organisatie in opleiding. Ik laat mensen graag kennis maken met de eenvoud van deze oosterse filosofie en levenskunst. Hier en nu is het te doen, dit moment is waar bewustzijn en inzicht beschikbaar zijn. Via meditatie en oefeningen ontdekken we, oefenen we, simpelweg om hier te zijn.

Workshopinhoud

Balfolk dans-initiatie
"Folk, dat is wereldmuziek van bij ons." Annelies en Niek nemen je tijdens deze workshop aan de hand om binnen een heel eenvoudige traditie samen te kunnen dansen. Balfolk is een verzamelnaam voor een groep dansen uit West-Europa. Bij cirkeldansen als tovercirkel en jig leer je snel de groep kennen, het is "speed-daten". In de Bretonse rijdansen gaat het over samen bewegen en versmelten tot één groot geheel, de groep voelen en daarin opgaan. Dans je een koppeldans, dan gaat het over de individuele verbinding tussen twee partners, met de mogelijkheid van leiden, volgen of samen creëren. Bekijk eens https://www.youtube.com/watch?v=09p2maUC_g8

Balfolk: dansen, dansen
Annelies en Niek nemen je tijdens deze workshop aan de hand om binnen een heel eenvoudige traditie samen te kunnen dansen. Balfolk is een verzamelnaam voor een groep dansen uit West-Europa. Bij cirkeldansen als tovercirkel en jig leer je snel de groep kennen, dansend "speed-daten". In de Bretonse rijdansen gaat het over samen bewegen en versmelten tot één groot geheel. Dans je een koppeldans, dan gaat het over de individuele verbinding tussen twee partners, met de mogelijkheid van leiden, volgen of samen creëren. Afhankelijk van de groep beginnen we bij het begin of iets verderop. Bekijk ook eens https://www.youtube.com/watch?v=09p2maUC_g8

Body percussion: I've got rhythm
Bij body percussion gaan we met het meest directe instrument wat ons ter beschikking staat aan de slag: ons eigen lichaam. Dat wil zeggen dat we gaan voelen, verkennen en uiteindelijk samen een stuk ritmische muziek gaan maken, waarbij we ons als een levend orkest in verschillende instrumentgroepen onderverdelen. We beginnen deze workshop bij het allereerste begin: ik heb een lichaam... en hoe maakt dat geluid? Met verschillende spelletjes warmen we op en gaan we verkennen, imiteren, ontdekken wat we eigenlijk al lang weten: hoe we ons lichaam kunnen bewegen op het ritme van het leven. "I've got rhythm!"

Body percussion: rhythmic roots
Bij body percussion gaan we met het meest directe instrument wat ons ter beschikking staat aan de slag: ons eigen lichaam. Dat wil zeggen dat we gaan voelen, verkennen en uiteindelijk samen een stuk ritmische muziek gaan maken, waarbij we ons als een levend orkest in verschillende instrumentgroepen onderverdelen. Afhankelijk van de groep gaan we beginnen bij het begin: "ik heb een lichaam... met twee benen" of gaan we verder bouwen op onze ritmische wortels en een stuk Afrikaanse muziek samen opbouwen. Verwacht een beetje zweet, lichaamscoördinatie, samen lachen als het niet meteen lukt en samen leren.

Kennismaken met zen
"Ik voel mij helemaal zen", of "Even een zenmomentje pakken": allemaal uitspraken zoals je die vandaag de dag gewoon op een Nederlandse straathoek kan horen. Eenvoud, loslaten, verlichting, aandacht, strengheid, theedrinken: het zijn allemaal begrippen geassocieerd met zen. In deze workshop wil Niek u laten proeven en vooral laten doen om met zen kennis te maken. Kenmerkend voor zen is dat het zich überhaupt niet makkelijk in taal laat vangen. Is het een meditatiemethode, een oefening, een levenskunst, een religie, een doctrine, een filosofie? Kom het ervaren.

Meer informatie

Naam contactpersoon / workshopleider: 
Niek van Uden-Luteijn
Organisatie: 
Windwijs
Woonplaats: 
Rijen
Telefoonnummer: 
06-10753994
E-mailadres: 
Workshops,
Persoonlijke ontwikkeling