** Javaanse “Sajen” of offerandes

** Javaanse “Sajen” of offerandes
Cleo Tjitrodipo, Kesuwon
Workshop, Mystiek

Geannuleerd ivm verplaatsing festival naar 22 t/m 29 augustus 2020. Sajen is vrij vertaald offerandes. Vergelijkbaar met een Puja in het Hindoeïsme. Het wordt om vele redenen en bij vele rituelen aangeboden. In deze workshop wordt het aanbieden van een Sajen geleerd voor het aanroepen van kracht, zelfvertrouwen, rust en hoop.

Voor het samenstellen van de offerande zullen we gezamenlijk de omgeving verkennen en gaan we op zoek naar natuurlijke materialen voor de Sajen. Aan het einde van deze workshop vragen we de grote spirit om de Sajen te bekrachtigen. Sajen bestaat uit het offeren van bloemen (element aarde), wierook (elementen vuur en lucht) en water.

Over de docenten

Cleo Tjitrodipo is een gecertificeerde, ervaren massagetherapeut en docent met meer dan 10 jaar professionele ervaring in massage en lichaamswerk. De naam 'Kesuwon' komt voort uit Cleo's Javaanse roots: het betekent namelijk 'dankbaarheid' in het Javaans. Masseren is Cleo Tjitrodipo met de paplepel ingegoten. Hij groeide op in de culturele smeltkroes van Suriname, in de Javaanse traditie van "Kejawen". Hierin komen islamitische (soefi) invloeden en animistische, hindoe- en boeddhistische elementen samen. Zodra een kind kan lopen, wordt het geleidelijk ingewijd in de wijze van masseren ("Pijit") door over het lichaam van zijn (groot)ouders te lopen. Zo werden deze traditie en technieken generaties lang van (groot)ouder op kind doorgegeven. Met deze achtergrond was het voor Cleo een logische stap om van massage zijn beroep te maken. Hij heeft een 4 jarige (HBO) opleiding afgerond aan de “Akademie voor massage en beweging” in Amsterdam. Daar heeft hij zich een breed scala aan technieken eigen gemaakt, zoals Esalen massage, Deep tissue, Rolfing, Pulsing, Trigger point en Joint movement. Later heeft hij zich verder gespecialiseerd in Traditionele Thaise Massage (Nuad Bo Rarn) en Ruesi Dat Ton, in Amsterdam en Chiang Mai. Als massagetherapeut heeft hij ook ruime ervaring in het behandelen van yogadocenten, yogabeoefenaars en dansers.

Mijn naam is Emillio Kertokarijo. Ik ben op mijn 14de begonnen met traditioneel Javaans hofdansen. Omdat ik vanaf jongs af aan te veel creativiteit bezat heb ik dit in de loop der jaren kunnen uiten als traditioneel kapper, masseur, in de kruidenleer, als kleermaker en sieradenmaker. Dit zijn allemaal onderdelen die ook deels te maken hebben met mijn opvoeding, traditie en cultuur.

Meer informatie

Naam contactpersoon / workshopleider: 
Cleo Tjitrodipo
Organisatie: 
Kesuwon
Woonplaats: 
Amsterdam
Telefoonnummer: 
06-13352964
E-mailadres: 

Alle activiteiten van Cleo Tjitrodipo, Kesuwon

Workshops,
Persoonlijke ontwikkeling