Moving Cups

In 2021 wordt het Eigentijds Festival gehouden op Ecolonie van zaterdag 26 juni t/m vrijdag 2 juli. De inhoud op deze website is op dit moment verouderd. Begin 2021 wordt deze geupdate, inschrijven is mogelijk vanaf 1 februari 2021. Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen & nieuws? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief. 
 
Moving Cups
Bert Bouwman, De OHM-Academy
Workshop, Persoonlijke ontwikkeling

Cupping therapie wordt al duizenden jaren gebruikt in China. De eerste geschriften over cupping dateren van 281 na Christus. Er zijn medische geschriften die cupping terug brengen naar Egypte en Griekenland, maar ook bij de indianen. De eerste "cups" waren hoorns van runderen. Door middel van vuur werd er een vacuüm getrokken in de hoorn. Cupping werd vooral gebruikt voor het onttrekken van etter en bloed uit zweren. Een alternatieve methode was een gaatje te maken bovenaan in de hoorn en de lucht er zo uit te zuigen. Hoe langer de hoorn, hoe veiliger het was voor de therapeut.
Het vuur cuppen met glas komt naar boven in de Qing dynasty (1644 – 1911 na Christus). Rond 1860 werd cupping door Europese en Amerikaanse artsen en chirurgen gebruikt voor verschillende aandoeningen. Vooral het bloed cuppen was populair. In de 19de eeuw werd "droog" cuppen populair en werd het bloed cuppen naar de achtergrond verwezen. "Droog" cuppen is wat wij nu algemeen verstaan onder cuppen.

Via cupping therapie, vooral dan door te masseren met cups, stimuleer je zowel het lymfesysteem als de doorbloeding. Doordat cupping de 2 systemen stimuleert, wordt hun samenwerking verbeterd waardoor de afvalstoffen efficiënter worden afgevoerd. Er wordt nieuw lymfevocht in omloop gebracht waardoor weefsels beter gevoed worden en het immuunsysteem wordt versterkt.
Het bloed wordt ook gezuiverd (ook zonder bloed cupping) doordat het vacuüm een soort bloeduitstorting creëert en de verstopping naar boven trekt worden er rode en witte bloedcellen aangemaakt en verwijdert het de verzuring.

Cupping stimuleert het zenuwstelsel, vooral op de rug. Door de stimulatie wordt het zenuwstelsel geprikkeld maar ook de verschillende organen die daardoor worden aangestuurd. Deze stimulatie heeft een extra effect op langere termijn, het verbetert nl de weerstand.

Over de docenten

Bert Bouwman: Via de simpele spreuk uit het boeddhisme 'ben jezelf!' ben ik 25 jaar geleden begonnen de diepgang te doorgronden van het zijn. Om verbanden tussen lichaam, geest, gedachten, emoties en bewustzijn in kaart te brengen. Ik heb de Chinese Geneeskunde (TCM) Indiase geneeskunde, westerse geneeskunde, de TAO en het boeddhisme bestudeert. De Chinese geneeskunde past het best bij mij. Hier geef ik al jaren met veel plezier les in. Het mooie van TCM is de eenvoud, de kracht en de logische verbanden hoe alles met elkaar verbonden is en in de ritmiek van het universum resoneert.

Nathalie Bouwman-van Opstal: Met mijn grote passie voor dans en beweging heb ik mij de afgelopen 24 jaar bewogen in het therapeutisch veld waar beweging en ritmiek steeds de leidende vorm waren. Middels psychomotorische therapie, voetreflextherapie, TCM en cranio sacraal therapie heb ik beweging in en om ons heen als verbindend element geïntegreerd in mijn werk als therapeut en docent TuiNa ,voetreflexologie, cranio sacraal reflexologie.

Meer informatie

Naam contactpersoon / workshopleider: 
Bert Bouwman
Organisatie: 
De OHM-Academy
Woonplaats: 
Arnhem
Telefoonnummer: 
06 18291560
E-mailadres: 

Alle activiteiten van Bert Bouwman, De OHM-Academy

Workshops,
Persoonlijke ontwikkeling