Stemkunst en Persoonlijke Klankontwikkeling

Stemkunst en Persoonlijke Klankontwikkeling
Wouter van der Wal
Workshop, Persoonlijke ontwikkeling

Stem af op je Toon-Aard. Je stem is als je gezicht: uniek, herkenbaar en veelzeggend. Woorden kunnen soms het effect hebben van een dikke laag make-up: ze verhullen wat je écht te vertellen hebt, dan word je wel gehoord maar niet begrepen. 

Zonder de beperkende kaders van een taal is er meer ruimte voor creativiteit en diepere betekenis in communicatie. Want de manier waarop je klinkt is mede bepalend voor hoe je over komt. Wat je bedoelt komt voornamelijk tot uiting in volume, klank, tempo en melodie. Dit gebeurt meestal onbewust, net zoals met lichaamshouding en gezichtsuitdrukkingen.

In deze workshop gaan we aan de slag met de aard van jouw toon, jouw auditieve essentie. Met alle geluiden die je kunt maken gaan we communiceren zonder te spreken of te zingen. Het is een ontdekkingsreis op zoek naar de grenzen en de mogelijkheden van je stem, om die vervolgens te kunnen verleggen. 

De workshop bestaat uit:

1. Opwarming lichaam en stem;
2. Enkele basistechnieken voor stembeheersing;
3. Auditieve grenzen (tonaal bereik en volume) opzoeken en oprekken;
4. Diverse klanken maken / klanken laten resoneren op diverse plaatsen in je lijf;
5. Klanken, emoties en de kracht van stilte;
6. Woordeloze conversatie voeren;
7. Met de hele groep een klankenverhaal maken;

Wordt gehouden op:Door wie

Ik ben Wouter van der Wal (1977), auditief beelddenker, opgegroeid op het Friese platteland, soms letterlijk met de poten in de aarde. In het dagelijkse leven ben ik actief in de kleinkunst als muzikant, acteur en toneelregisseur. Ik ben zolang ik me kan herinneren altijd in de weer met geluid en mijn belangrijkste instrument is mijn stem. Daarmee creëer ik al van kinds af aan ritmes en melodieën en imiteer ik mensen, dieren en dingen.

Heel lang heb ik gedacht dat het niet zo uitzonderlijk was wat ik van nature doe. Inmiddels weet ik dat niet iedereen alle karakters uit de muppetshow, een vw kever, een doedelzak of een mongoolse boventoonzanger kan imiteren ... Echter, ik ben ervan overtuigd dat iedereen met functionerende stembanden in meer of mindere mate de capaciteiten heeft om de stem meer te gebruiken. Daarom lijkt het mij leuk om jullie op een speelse en ontspannen manier kennis te laten maken met alle andere geluiden die jullie kunnen maken, behalve spreken en zingen.

Meer informatie

Naam contactpersoon / workshopleider: 
Wouter van der Wal
E-mailadres: 

Alle activiteiten van Wouter van der Wal

Workshops,
Persoonlijke ontwikkeling