Workshops - Duurzaamheid

Per 1 januari 2018 zal de informatie over het festival op deze website geactualiseerd zijn, en is het mogelijk je in te schrijven voor Eigentijds Festival 2018. Sta je niet in ons bestand, maar wil je wel op de hoogte gehouden worden van de ontwikkelingen, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Dit is het totaaloverzicht van het workshop programma van 2017. De workshops zijn gerangschikt op twee manieren: per thema en per dagdeel. Je kunt ook de pdf van het totale weekprogramma downloaden met daarin alle workshops per dagdeel op een rij. 

Zondag: avond | Maandag: ochtendmiddagavond | Dinsdag: ochtendmiddagavond 
Donderdag: ochtendmiddagavond | Vrijdag: ochtendmiddag

Download het workshopprogramma met plattegond in pdf

Alle workshops Persoonlijke ontwikkeling Duurzaamheid Mystiek

'Ontwerp' je persoonlijke natuurlijk parfum

Jeltje Scholte
Workshop, Duurzaamheid

Ben je op zoek naar een persoonlijk, natuurlijk parfum en kan een luchtje uit de winkel je niet verleiden? In deze workshop creëer je je eigen persoonlijke parfum, van zuivere etherische oliën.

Aromatherapie: Massageolie

Jeltje Scholte
Workshop, Duurzaamheid

Een heerlijke workshop, niuewe geuren ontdekken en combineren, je eigen massageolie maken en als toetje een ontspannende handmassage.

Aromatherapie: Zelf huidzorgingsproducten maken

Jeltje Scholte
Workshop, Duurzaamheid

Wat je op je huid smeert zou je eigenlijk moeten kunnen eten, want het wordt door je lichaam opgenomen! Veel producten die je in de winkel kunt kopen bevatten schadelijke ingrediënten. Leer hier om in een handomdraai je eigen puur natuur verzorgingsproducten te maken.

Boekbinden van handgeschept papier

Jeltje Scholte
Workshop, Duurzaamheid

Geef je oude papier een tweede leven, maak luxe handgeschept papier en bind het in in een persoonlijk boek/journaal.

Brandnetel in de hoofdrol

Saskia Nieboer, De Groene Zon
Workshop, Duurzaamheid

Als ik één kruid mocht kiezen om mee te nemen naar een onbewoond eiland zou het de brandnetel zijn. Zo veelzijdig en rijk aan inhoudsstoffen.  Deze workshop staat in het teken van de brandnetel; we gaan hem (of haar?) eten, verzamelen de wortels en misschien het zaad, maken touw van brandnetels en je leert ook meer over de geneeskracht.

Dagworkshop: Eigen Sjamanendrum maken

Andre de Lima, Earth-Vision
Workshop, Duurzaamheid

Dit heb je vast al lang op je verlanglijstje staan: je eigen sjamanentrommel bouwen! Al veertien jaar heeft André de Lima ervaring in het maken van drums van klein naar groot.

Dagworkshop: Kleding ontwerpen en recycling

Mathea de Koning
Workshop, Duurzaamheid

Als je in je klerenkast kijkt zul je kleding zien die je draagt, maar misschien ook kleding die je niet meer kunt of wilt dragen. Te groot of te klein geworden, het past niet meer bij je, je hebt er herinneringen aan, enzovoort. Al deze kleding kan een nieuw leven krijgen door het te veranderen of te vermaken. In deze workshop gaan we een prachtig kledingstuk maken, door het te veranderen en te versieren. Een kledingstuk maken die jou laat zien zoals je bent. 

Eetbare kruiden

Saskia Nieboer, De Groene Zon
Workshop, Duurzaamheid

Eetbare kruiden zijn hip, maar je moet wel zeker weten welk kruid je eet... Op deze wandeling leer je een aantal eetbare kruiden kennen en we gaan er ook een paar lekkere hapjes mee maken...

Elementwezens in het landschap beleven

Nicolaas de Jong, Jaspis
Workshop, Duurzaamheid

Alle verschijningsvormen in de natuur worden gevormd en onderhouden door natuurgeesten die werken in de vier elementen. Hiervan gaan we een paar groepen waarnemen. We doen dat door ons innerlijk af te stemmen op hun wereld met samenzang en ritmen. Dan werken we heel gericht met ritmen en spreuken naar hen toe. Na het waarnemen boetseren we onze waarnemingen uit.

Hormonale Onbalans Herstellen

Marry Foelkel, Marrys educatie en kruiden
Workshop, Duurzaamheid

Heel veel ongemakken kunnen veroorzaakt worden door onze hormonen die van slag zijn. Hiermee kunt u natuurlijk naar uw dokter gaan, maar eens kijken naar de voeding en luisteren naar het lichaam kan ook helpen. Marry geeft diverse handvatten om te kijken hoe voeding en kruiden de hormonale ongemakken in balans kunt brengen.

Intuïtieve benadering van kruiden en planten

Marry Foelkel, Marrys educatie en kruiden
Workshop, Duurzaamheid

Hebt u er wel eens bij stilgestaan waarom er in uw tuin een bepaalde kleur aan bloemen de boventoon hebben en waarom je valt op bepaalde planten of bloemen, die in de tuin of onze omgeving voorkomen.. Een plant die ons triggert kan een bijzondere, persoonlijke boodschap voor ons hebben.

Kruiden en ontgifting (detox) en lymphe drainage

Marry Foelkel, Marrys educatie en kruiden
Workshop, Duurzaamheid

Het lymfestelsel is onbekend en onbemind in tegenstelling tot het hart en de bloedvaten. Terwijl de lymfevaten minstens zo uitgebreid en fijnmazig zijn als de bloedsomloop. De lymfevaten zijn het riool dat zorgt voor de afvoer en stagnatie hierin te voorkomen.

Kruidenwandeling in de omgeving

Saskia Nieboer, De Groene Zon
Workshop, Duurzaamheid

Genieten van alles wat er om je heen groeit?  Op Ecolonie zijn vele kruiden te vinden. Met enthousiasme neem ik je mee op een kruidenwandeling; dat is toch de mooiste manier om de kruiden te leren kennen; gewoon op hun eigen plekje in de natuur. 

Kunst van het Creëren

Henkjan de Blaauw, ECOlonie
Workshop, Duurzaamheid

Tijdens deze workshop gaan we naar de kern van  de kunst van het creëren. Je gaat zelf ontdekken wat het verschil is tussen re-actieve en scheppende wensen. Want als dat verschil niet gekend wordt, blijft de wensende persoon in wenscirkeltjes ronddraaien, zonder dat er wezenlijk iets veranderd, cq gecreëerd wordt.  

Leem! En de mineralen- en sporenelementen in de kringloop

Marry Foelkel, Marrys educatie en kruiden
Workshop, Duurzaamheid

In deze workshop laat Marry je zien hoe de aarde, de natuur en de mensen met elkaar verbonden zijn. Wanneer de aarde een tekort heeft, hebben de planten en de mensen dat ook. En wat je aan de aarde terugggeeft, komt weer vrij voor de planten en de mensen.

Maak je eigen kruidenmedicijn: pillen draaien en/of capsuleren

Marry Foelkel, Marrys educatie en kruiden
Workshop, Duurzaamheid

In de workshop leert Marry je om met behulp van gedroogde kruiden en planten je eigen medicijn te maken. Marry kan je daarbij alles vertellen over welke planten en kruiden je gebruikt voor welke toepassingen. 

Mozaïeken met natuurlijke materialen

ECOlonie
Workshop, Duurzaamheid

In deze mozaïekworkshop gaan we mozaïeken met natuurlijke materialen rechtstreeks uit ons prachtige bos zoals stukken schors, takjes, eikels en wat er nog meer te vinden is. Als je eenmaal op zoektocht gaat, ontdek je hoeveel verschillende kleuren aan materiaal je kunt vinden. 

Natuurlijk bouwen met leem en stro

Jos Buyze en Anja de With
Workshop, Duurzaamheid

Dit jaar wordt er een extra compost toilet wordt gebouwd. In deze workshops wordt er met name aandacht besteed het werken met stro en leem. Deze workshop wordt geleid door Jos Buyze en Anja de With, een nieuwe generatie natuurlijke bouwers die ook verantwoordelijk waren voor de bouw van de hexagons.

Natuurlijke sieraden maken

Mathea de Koning
Workshop, Duurzaamheid

De natuur schenkt ons heel veel mooie producten die we kunnen (her)gebruiken voor het maken van prachtige sieraden. Sieraden voor jezelf of voor een ander. Deze workshop is gebaseerd op respect en eerbied voor en met de natuur. Met materiaal als zaden, takjes, veren, schelpen, stenen, grassen enz. maakt men de mooiste natuursieraden.  

Natuurlijke superfoods, supplementen uit de vrije natuur

Marry Foelkel, Marrys educatie en kruiden
Workshop, Duurzaamheid

Je kunt natuurlijk allerlei potjes met pillen aanschaffen die veel geld kosten en ons leven super en langer en gezonde doen beloven. Maar Marry verteld en laat zien dat met met kruiden, blaadjes en twijgjes de gezondheid kunt ondersteunen.

Vuren bouwen

Gerard Blacquiere, Boda
Workshop, Duurzaamheid

Zelf iets bouwen in je tuin of elders om op te koken of in te bakken? We gebruiken leem, wand stenen, dakpannen en hout uit de omgeving. Op een simpele manier kunnen je snel een kookvuur bouwen. Zoals een tafelvuur, een Nepalese kookoven, een bakoven met aarde en steen en een pot aan een driepoot boven een kampvuur.

Zelfgenezend vermogen van de aarde en je lichaam staan in relatie

Marry Foelkel, Marrys educatie en kruiden
Workshop, Duurzaamheid

Is het u wel eens opgevallen dat stukjes aarde die niet verzorgd worden een wilde groei aan planten hebben. Deze planten staan/groeien daar met een reden. De aarde zorgt goed voor zichzelf, als het die mogelijkheid krijgt. Zo werkt dat ook met ons lichaam. Marry zal u daar het nodige over vertellen.