ECOlonie - Inspirerende Ontmoetingsplaats

ECOlonie (vereniging) is een  eigentijdse samenlevingsvorm die al sinds 1989  op een inspirerende wijze concreet vorm tracht te geven aan de ecologische visie (in de ruimste zin van het woord) van de bewoners. Daarnaast werken er per jaar honderden tijdelijke participanten uit de wereld mee, die willen kennismaken en hun handen uit de mouwen steken. De genoemde ecologische visie ( dat wordt samengevat met het begrip EcoZeN) kan grofweg onderscheiden worden in drie hoofdthema's: ecologie (natuur, duurzaamheid), kunst (scheppend bezig zijn) en spiritualiteit (mystiek).

Deze thema´s worden concreet uitgewerkt in diverse (22) projecten:

  • de groente- en kruiden-, fruit- en champignonteelt, 
  • de bakkerij en kaasmakerij, maken van oliën en remedies (Oikos), weckerij,
  • kunstatelier, het gastenverblijf incl. camping, kookstudio, terreinonderhoud, renovatie en nieuwbouw, winkel, Eigentijds Festival, Eigentijds Zomer College, geiten- en kippenhouderij, naaiatelier, Japanse keramiekoven en het EcoZeN College. 

Voor meer informatie bezoek je de website van ECOlonie

Ligging

Ecolonie kent drie terreinen. Het hoofdterrein, met gastenverblijf en camping, heet Thietry, genoemd naar de straat in de gemeente Hennezel, waaraan het ligt (11 ha).

Het tweede terrein ligt 600 meter van het hoofdterrein en daar is de geitenboerderij annex kaasmakerij gevestigd (20 ha).

Het derde terrein ligt 2,5 km van Thietry in de vallei van de rivier de Ourche en heeft de naam Forge Neuve (9 ha). Er zijn twee grote meren. Aan een ervan ligt het theehuis Sous Sapin met terras. De gîte à la Source, de grote workshopschuur en het atelier waar de Oikos producten worden gemaakt, zijn er ook gevestigd.

De Tuinen

In onze biologische tuinen (we hebben het Franse Eko keurmerk) kun je genieten van de weelderige groei en bloei van ecologische kruiden, groenten en fruit. Het doel van onze tuinen is veelzijdig:

  • Productie van biologische groenten, kruiden en fruit voor eigen gebruik, zowel in de keuken als voor verwerking in kruidenthee, jams en andere producten.
  • Verkoop van producten in onze eigen winkel en winkels in de buurt.
  • Educatie: er groeien meer dan 120 verschillende kruiden en meer dan 30 verschillende groenten in onze tuinen. Je kunt zelf op ontdekkingsreis gaan, alle kruiden en groenten zijn voorzien van een naamsaanduiding.

Maar je kunt ook meewerken als participant en veel leren over de verschillende teelten. Ook gasten kunnen meewerken. We telen meer dan 30 soorten groenten op een oppervlakte van 2 hectare. Naast de vollegronds percelen, zijn er tunnels en een glazen kas voor teelten binnen (onverwarmd). Daarnaast telen we op grotere schaal aardappels en graan op het land van een boer in de buurt.De Kruidentuin

Hier telen we met de grootst mogelijke liefde en zorg ruim 120 soorten kruiden. De kruiden worden (vers of gedroogd) gebruikt in de keuken en verwerkt in diverse soorten kruidenthee.
De kruiden worden met de hand geoogst en onder optimale omstandigheden in onze speciale droogruimte gedroogd en handmatig verwerkt en verpakt. Dit wil zeggen dat zij niet met warmte of magnetrongolven in aanraking komen, zodat zij hun geneeskrachtige eigenschappen volledig behouden.

De kruidentheeën zijn te koop in ons eigen winkel en onze webshop.

Fruit

Op onze terreinen hebben we meer dan 200 hoogstam en laagstam fruitbomen: appels, peren, pruimen, etc. Verder hebben we kleinfruit zoals rode bessen, witte bessen, zwarte bessen, jostabessen, frambozen, aardbeien en bramen.

Geitenboerderij

De boerderij is gelegen op loopafstand van ons terrein Thietry (waar o.a. de camping, hôtellerie en de tuinen zijn).

Hier houden we ongeveer 120 geiten t.b.v. de melk. Dit gebeurt vanzelfsprekend op basis van biologische uitgangspunten. De melk is bestemd voor de bereiding van Goudse geitenkaas, zachte geitenkaas, yoghurt en panir.

Tuinen en boerderij noem je koppelbedrijven. Dat betekent dat de mest van de boerderij o.a. gebruikt wordt voor de bemesting van met name de groentetuin en de fruitbomen en -struiken.
Onze geiten eten het hooi dat in de maand juni wordt geoogst, maar ook wilgentakken en voederbieten.

Kaasmakerij

In de kaasmakerij verwerken we onze geitenmelk tot heerlijke Goudse- en verse kaas, yoghurt en panir. Verder maken we ook Goudse kaas en yoghurt van koeienmelk welke we betrekken van een biologische koeienboer uit een naburig dorp.

Alle producten vinden hun weg naar onze eigen keuken en naar de bio-winkels en groothandels in de buurt.

Oikos

Onder deze naam produceren en verkopen we een hele lijn bad- en massageoliën, douchecrèmes, etherische oliën, eerste hulp producten en tincturen. Vanwege hun bijzondere kwaliteit zijn deze producten inmiddels een begrip. 
De producten worden verkocht in onze eigen biologische winkel op het terrein en in onze webshop www.eigentijdsewinkel.nl.

Meewerken als participant (vrijwilliger)

Het is mogelijk om mee te werken als vrijwilliger. We noemen dat tijdelijke participant. Mocht je hier meer over willen weten kijk dan verder op onze website (www.ecolonie.eu/meewerken).

Bakkerij

We bakken een belangrijk deel van ons eigen brood, waarvan 70% van vers gemalen meel van eigen graan. Daarnaast bakken we croissants, krentenbollen, foccacia en nog veel meer lekkers.

Bijenteelt

De bijen houden wij vooral voor de bestuiving van de planten en dus niet zozeer voor de productie van honing. We hebben 7 kasten die in een bijenstal staan. We hebben nieuwe experimentele kasten die zo zijn gemaakt dat de bijen beter beschermd worden tegen de heersende negatieve invloeden zoals de Varaomijt.

Kippen

We hebben ongeveer 80 kippen waarvan een deel iedere dag verse eieren voor ons leggen. Ze hebben een grote ren waar ze vrij rond kunnen lopen tussen de fruitstruiken en fruitbomen. 

Weckerij

De laatste jaren zijn we in toenemende mate ons groente en fruit gaan wecken. In het voorjaar van 2014 hebben we daarvoor ook een prachtige weckerij gebouwd. Wortelen, bonen, selderij, pompoenen, tomaten, tomatenpuree, jams etc vonden in 2014 hun weg naar ongeveer 3000 potten van gemiddeld een liter. Juist in de wintermaanden en het voorjaar profiteren we hier van. Tenslotte eten er in de winter en voorjaar gemiddeld 30 personen mee (bewoners en participanten). 

Atelier

Het kunstatelier voorziet vooral in de zomermaanden in een grote behoefte. Tijdens die periode, maar ook in andere vakantieweken, worden er diverse workshops en cursussen aangeboden. Gasten kunnen er ook individueel terecht als zij voor zich zelf een creatie willen maken: dat kan een mozaïek zijn, een bewerking van speksteen, een schilderij etc. Deskundige begeleiding is er altijd aanwezig.

Japanse keramiekoven

Sinds 2013 staat op het terrein Thietry een grote twee kamers keramiekoven ( Japans model) dat door de Kleiacademie uit Amsterdam gebruikt wordt voor haar workshops en cursussen.

Naaiatelier

In 2015 zijn we gestart met een naaiatelier voor biologische en tweedehands kleding. De voorgaande jaren werden er al in het zomerseizoen modeshows gehouden, waarin deze kleding werd getoond.

Gastenverblijf en camping

Ons gastenverblijf kent 20 één en meerpersoons kamers. Totaal zijn er ongeveer 43 bedden. Daarnaast zijn er twee gîtes, een blokhut en worden er in de zomermaanden vier- en vijfpersoons tenten verhuurd, al dan niet ingericht. De camping heeft ongeveer 110 tent- en caravan/camper plaatsen. Voor kinderen is er een speelplaats en een zwemplas. Ecolonie ontving de laatste 10 jaar gemiddeld 2700 gasten per jaar.

Renovatie en nieuwbouw

Op Ecolonie is de afgelopen 27 jaar veel gerenoveerd en nieuwbouw gepleegd. We hebben het uitgangspunt dat dit werk grotendeels gedaan moet worden door al dan niet specialistische handen die aanwezig zijn. Dat kunnen permanente bewoners zijn maar ook tijdelijke participanten. Dit uitgangspunt betekent dat we in verhouding weinig betaalde specialisten in huren.

EcoZeN College

Het EcoZeN College is de naam van onze werkplaats voor de toekomst, dat gericht is op het leren van ambachtelijke vaardigheden. Een belangrijk verschil met het meewerken als tijdelijke participant is, dat de betrokken ‘leerling’ van het college, er voor kiest om langere tijd (minimaal 2 jaar) op Ecolonie te verblijven, om op die wijze een of meer ambachten te leren. Voor de inhoud van die ambachten verwijzen we naar de projecten die hierboven genoemd worden. Onze achterliggende visie van dit college is dat we hopen dat de betrokkenen met hun kennis zelf een gemeenschap in welke vorm dan ook, oprichten. Lees meer