Omgeving

De locatie van het Eigentijds Festival, ECOlonie, is gelegen in het lage deel van de Franse Vogezen, noord-oost Frankrijk, in en rondom de vallei van de rivier de Ourche. Het landschap is glooiend heuvelachtig en kenmerkt zich door de afwisseling van bossen en open vlaktes met vaak weidse vergezichten. Daar doorheen verweven zijn de pittoreske dorpjes die nog getuigen van een rijke historie en vrijwel geen toerisme kennen. Je kunt er nog wandelen zonder iemand tegen te komen.

 

Groots bosgebied

Het hart van de streek wordt gevormd door het bosgebied van Darney. Het is één van de grootste loofbossen van Frankrijk (12.000 hectare). Delen ervan hebben tot de verbeelding sprekende namen als "Druïdenvallei" en "Wolvenvallei" (1000 jaar voor Christus woonden er de Kelten). Er groeien o.a. vele soorten mossen (teken van de zuivere lucht) en diverse soorten orchideeën, waarvan er enkele zeldzaam zijn. Verder is het een thuis voor vossen, herten, wilde zwijnen, dassen en zelfs weer de lynx. In de herfst zijn er vele soorten paddestoelen te vinden.

Rijke geschiedenis

De streek heeft een rijke geschiedenis die terug gaat tot ver voor de jaartelling. Vanaf die tijd is het gebied onderworpen geweest aan vele invasies en veroveringen van verschillende stammen, hertogen en keizers. In 1790 werd officieel het departement Vogezen opgericht met de grenzen zoals die vandaag de dag nog zijn. In de latere geschiedenis heeft de streek te maken gehad met de Duits-Franse oorlog van 1870-1871, met Duitse annexatie en de 1e en 2e Wereldoorlog.

 

Meren, bronnen en rivieren

Het gebied is rijk aan natuurlijke bronnen. De grote rivieren de Saône en Madon ontspringen hier. Verder lopen het Canal des Vosges en de rivier de Ourche door de streek. Deze laatste stroomt door een prachtige vallei met daarin gelegen erg karakteristieke gehuchten als la Forge Neuve en Droiteval. U treft hier ook veel stuwmeertjes en vijvers aan.

Glasblazerijen en smederijen

Door de aanwezigheid van veel bos en water, ontwikkelde zich in deze streek een rijke industrie van glasblazerijen en smederijen. De grote bloeiperiode was in het tweede deel van de 19e eeuw en het eerste deel van de 20e eeuw. Van deze tijd zijn nog veel restanten zichtbaar onder andere in de plaatsjes La Hutte, Hennezel, Clairey, Forge Neuve en Darney.