Kunst van het Creëren

Kunst van het Creëren
Henkjan de Blaauw, ECOlonie
Workshop, Duurzaamheid

Tijdens deze workshop gaan we naar de kern van de kunst van het creëren. Je gaat zelf ontdekken wat het verschil is tussen reactieve en scheppende wensen. Want als dat verschil niet gekend wordt blijft de wensende persoon in wenscirkeltjes ronddraaien, zonder dat er wezenlijk iets veranderd, c.q. gecreëerd wordt.  

De kunst om je leven te creëren zoals jij dat wilt betekent niet dat je je huidige overtuigingen overboord moet gooien of nieuwe moet gaan aanhangen. Misschien dat door deze kennis enige overtuigingen zullen veranderen. Dat komt dan door je rechtstreekse ervaringen. Er wordt je niets van buitenaf opgelegd. Een normale verandering is die van “Ik kan niet creëren wat ik wil” naar “Ik kan creëren wat ik wil”.

Dit is te vergelijken met het type verandering dat plaatsvindt bij iemand die leert zwemmen.

Het was in het najaar 1988, alweer 32 jaar geleden, toen ik voor het eerst in aanraking kwam met het boek ´De weg van de minste weerstand´ waarin de auteur en componist Robert Fritz schreef over de kunst van het creëren. Zelf bevond ik me op dat moment, 42 jaar oud, op een keerpunt in mijn leven. Vrienden hadden me aangeraden het boek te lezen, omdat ik te kennen gaf met veel vragen te zitten zoals: ‘Hoe nu verder vorm te geven aan het leven dat voor me lag’. Ik wist wel wat ik niet meer wilde en ik had een vage notie van wat ik wel wilde.

Mogelijk heel herkenbare gedachten voor als je zelf ook op een snijpunt in je leven staat.  

Wordt gehouden op:Over de docent

Henkjan de Blaauw noemt zichzelf ‘creator van ontmoetingsplaatsen’. Vanuit een uitgesproken visie en werkwijze laat hij al bijna 25 jaar zien dat scheppen volgens ‘De kunst van het creëren’ het verschil kan maken. Voordat hij 25 jaar geleden met het Eigentijds Festival begon en later op ECOlonie ging wonen, was hij trainer in de kunst van het creëren.  

Meer informatie

Naam contactpersoon / workshopleider: 
Henkjan de Blaauw
Organisatie: 
ECOlonie
E-mailadres: 

Alle activiteiten van Henkjan de Blaauw, ECOlonie

Workshops,
Persoonlijke ontwikkeling