Zen: Wat is Zenmeditatie?

Zen: Wat is Zenmeditatie?
Zen: Wat is Zenmeditatie?
Niek van Uden, Zen.nl
Workshop, Duurzaamheid

“Ik voel mij helemaal zen”, of “Even een zenmomentje pakken”. Wie kent deze uitspraken niet? Eenvoud, loslaten, verlichting, aandacht, strengheid, thee drinken, allemaal begrippen die we vaak associëren met zen. Maar wat ís het nu eigenlijk?

In deze workshop maak je kennis met zen: de filosofie, levensvisie en Zazen – de meditatievorm. Zazen, Japans voor ‘zitten in aandacht’, staat centraal binnen zen. Je leert in deze workshop hoe je dat doet, welke effecten het op je geest en lichaam heeft en hoe je het toepast in je dagelijkse leven.

Daarnaast krijg je een inleiding op de zenfilosofie. En natuurlijk is er ruimschoots de tijd om vragen te stellen over zen en meditatie en in te gaan op de positieve effecten ervan. Bij zenmeditatie gebruiken we de ademhaling om steeds terug te keren in het hier en nu. De oefening bestaat in eerste instantie uit het leren zien dat je afgeleid raakt.

Naast dit praktische gedeelte vertellen we ook iets over het denkmodel dat Zen.nl hanteert om de gedachten die tijdens het mediteren ontstaan inzichtelijker te maken. Van daaruit kun je reflecteren op wat er bij het mediteren eigenlijk gebeurt. Met mediteren kun je elk moment beginnen, ongeacht je leeftijd. Hoe meer je mediteert, hoe verdiepender. Onderzoek wijst uit dat het een positief effect heeft op het ervaren van levensgeluk, ook op de momenten die moeilijk of ingewikkeld zijn. Probeer het zelf en neem deel.

Over de docenten

Niek van Uden-Luteijn (1984) volgde als tiener zijn liefde voor muziek naar het conservatorium. Het katholieke nest waarin hij opgroeide inspireerde hem om ook de stilte op te zoeken, wat hem bracht bij de organisatie zen.nl. In de weg van zen vindt hij voor zichzelf een manier tot persoonlijke ontwikkeling die hij als zeer bekrachtend  en verlichtend ervaart en graag deelt. Hij geeft les in balfolk, muziek en zenmeditatie, geïnspireerd op de schoonheid en eenvoud van deze kunsten. Op Ecolonie vond hij als vrijwilliger een plek waar er in deze zaken gedeeld en samen mee-gemaakt kan worden.

Ik ben Bertus Vooijs (1963), zenleraar bij Zen.nl. Vanaf 2016 beoefen ik zenmeditatie om weer steeds meer mezelf te zijn, een scheppend wezen in verbinding met mijzelf en mijn omgeving. Zen begint en eindigt bij mediteren, maar blijkt zoveel meer te zijn. Ik vind één van de mooie aspecten van zenmeditatie dat je dingen ontdekt die je altijd al wist, maar je niet meer (of nog niet) bewust bent. Nieuwe inzichten blijven me verrassen en voelen zo vertrouwd. Je verwerkt trauma’s (klein en groot), alles op zijn tijd. Mijn doel is het bevorderen van duurzaam geluk door het herstellen van de verbinding met jezelf en met je omgeving (mens en natuur).

Meer informatie

Naam contactpersoon / workshopleider: 
Niek van Uden
Organisatie: 
Zen.nl
Woonplaats: 
Nijmegen
Telefoonnummer: 
0610753994
E-mailadres: 

Alle activiteiten van Niek van Uden, Zen.nl

Workshops,
Persoonlijke ontwikkeling