Zen: van Roze Bril naar Heldere Blik

Zen: van Roze Bril naar Heldere Blik
Zen: van Roze Bril naar Heldere Blik
Niek van Uden, Zen.nl
Workshop, Duurzaamheid

Deze workshop gaat over de manier waarop wij naar de werkelijkheid kijken. Elk individu doet dat namelijk door zijn of haar persoonlijke bril gevormd door levenslessen, ervaringen, input van familie, vrienden, school, media etc. Dat heet Projectie en Selectieve Perceptie.

We projecteren onze oude ervaringen op de huidige situatie, of zien door onze geschiedenis maar een beperkt deel van de werkelijkheid. Zenmeditatie helpt deze natuurlijke bewegingen te doorzien.

We onderzoeken in deze workshop de twee psychologische mechanismen die zowel behulpzaam als beklemmend kunnen zijn. Hoe beïnvloeden ze jou? We gaan op zoek naar voorbeelden uit ons eigen leven om duidelijk te maken hoe dit nu precies werkt.

Vervolgens gaan we mediteren om meer inzicht te krijgen in deze processen in het hier en nu. Het zorgt ervoor dat we als het ware “live” zien wat ons afleidt van wat er op dit moment gebeurt. Daardoor ontstaat inzicht in wat we graag willen zien, waar de aandacht naar uit gaat en hoe we de werkelijkheid in een vooraf bepaald kader proberen te stoppen. Door steeds opnieuw te kijken naar wat zich nu voordoet, oefenen we ons in het doorzien van onze eigen vooroordelen. Daarmee herstelt het contact met onszelf, de ander en de wereld om ons heen waardoor we ons beter en gelukkiger voelen.

Wordt gehouden op:Over de docenten

Niek van Uden-Luteijn (1984) volgde als tiener zijn liefde voor muziek naar het conservatorium. Het katholieke nest waarin hij opgroeide inspireerde hem om ook de stilte op te zoeken, wat hem bracht bij de organisatie zen.nl. In de weg van zen vindt hij voor zichzelf een manier tot persoonlijke ontwikkeling die hij als zeer bekrachtend  en verlichtend ervaart en graag deelt. Hij geeft les in balfolk, muziek en zenmeditatie, geïnspireerd op de schoonheid en eenvoud van deze kunsten. Op Ecolonie vond hij als vrijwilliger een plek waar er in deze zaken gedeeld en samen mee-gemaakt kan worden.

Ik ben Bertus Vooijs (1963), zenleraar bij Zen.nl. Vanaf 2016 beoefen ik zenmeditatie om weer steeds meer mezelf te zijn, een scheppend wezen in verbinding met mijzelf en mijn omgeving. Zen begint en eindigt bij mediteren, maar blijkt zoveel meer te zijn. Ik vind één van de mooie aspecten van zenmeditatie dat je dingen ontdekt die je altijd al wist, maar je niet meer (of nog niet) bewust bent. Nieuwe inzichten blijven me verrassen en voelen zo vertrouwd. Je verwerkt trauma’s (klein en groot), alles op zijn tijd. Mijn doel is het bevorderen van duurzaam geluk door het herstellen van de verbinding met jezelf en met je omgeving (mens en natuur).

Meer informatie

Naam contactpersoon / workshopleider: 
Niek van Uden-Luteijn
Organisatie: 
Zen.nl
Woonplaats: 
Nijmegen
Telefoonnummer: 
0610753994
E-mailadres: 

Alle activiteiten van Niek van Uden, Zen.nl

Workshops,
Persoonlijke ontwikkeling