Zen: Leren van Rituelen

Zen: Leren van Rituelen
Zen: Leren van Rituelen
Niek van Uden, Zen.nl
Workshop, Duurzaamheid

Elkaar de hand schudden, een kerstboom versieren, applaudisseren aan het eind van een concert, buigen, een klok luiden: het zijn allemaal alledaagse rituelen die we vaak uitvoeren zonder er lang bij stil te staan. In deze workshop gaan we rituelen onderzoeken en bewust uitvoeren.

Dit kan ons helpen het leven eenvoudiger en draaglijker te maken. Alle wereldreligies en spirituele tradities gebruiken rituelen om te helpen bij hun beoefening. De zenboeddhistische traditie is geen uitzondering. Wel is het zo dat men in zen oefent rituelen bewust en aandachtig uit te voeren.

In deze workshop onderzoeken we samen wat dat betekent en wat het met ons doet. Er zijn allerlei redenen rituelen wel of niet uit te voeren. Weten welke verschillende functies rituelen hebben, helpt daar inzicht in te krijgen.

Ook op Eigentijds Festival zijn mooie voorbeelden aan te wijzen. Zo heeft elke editie bijvoorbeeld een openings- en slotceremonie. Hoe komt het dat veel mensen dit als prettig en behulpzaam ervaren? En hoe komt dat soms mensen zich juist buitengesloten voelen?

Ook is het interessant te kijken naar onze persoonlijke rituelen. Welke niet-noodzakelijke of nuttige handelingen hebben we zelf, waarom en wat brengen ze ons? We nodigen je van harte uit dit samen te onderzoeken.

Wordt gehouden op:Over de docenten

Niek van Uden-Luteijn (1984) volgde als tiener zijn liefde voor muziek naar het conservatorium. Het katholieke nest waarin hij opgroeide inspireerde hem om ook de stilte op te zoeken, wat hem bracht bij de organisatie zen.nl. In de weg van zen vindt hij voor zichzelf een manier tot persoonlijke ontwikkeling die hij als zeer bekrachtend  en verlichtend ervaart en graag deelt. Hij geeft les in balfolk, muziek en zenmeditatie, geïnspireerd op de schoonheid en eenvoud van deze kunsten. Op Ecolonie vond hij als vrijwilliger een plek waar er in deze zaken gedeeld en samen mee-gemaakt kan worden.

Ik ben Bertus Vooijs (1963), zenleraar bij Zen.nl. Vanaf 2016 beoefen ik zenmeditatie om weer steeds meer mezelf te zijn, een scheppend wezen in verbinding met mijzelf en mijn omgeving. Zen begint en eindigt bij mediteren, maar blijkt zoveel meer te zijn. Ik vind één van de mooie aspecten van zenmeditatie dat je dingen ontdekt die je altijd al wist, maar je niet meer (of nog niet) bewust bent. Nieuwe inzichten blijven me verrassen en voelen zo vertrouwd. Je verwerkt trauma’s (klein en groot), alles op zijn tijd. Mijn doel is het bevorderen van duurzaam geluk door het herstellen van de verbinding met jezelf en met je omgeving (mens en natuur).

Meer informatie

Naam contactpersoon / workshopleider: 
Niek van Uden
Organisatie: 
Zen.nl
Woonplaats: 
Nijmegen
Telefoonnummer: 
0610753994
E-mailadres: 

Alle activiteiten van Niek van Uden, Zen.nl

Workshops,
Persoonlijke ontwikkeling