Balfolk: Dansen en Spelen

Balfolk: Dansen en Spelen
Balfolk: Dansen en Spelen
Balfolk: Dansen en Spelen
Niek van Uden, Windwijs
Workshop, Persoonlijke ontwikkeling

Annelies en Niek nemen je tijdens deze workshop aan de hand om binnen een heel eenvoudige traditie samen te kunnen dansen. Balfolk is een verzamelnaam voor een groep dansen uit West-Europa. Verschillende cirkeldansen, rijdansen en partnerdansen zijn allemaal onderdeel van deze dansstijl. We focussen ons in deze workshop op het samen dansen in verbinding en ruimte voor spelen en improvisatie.

"Folk, dat is wereldmuziek van bij ons." Balfolk is een verzamelnaam voor volksdansen uit West-Europa. Denk daarbij aan alle landen van noord naar zuid, van polskas uit Zweden tot fandangos uit Baskenland. De meest gebruikte bronnen zijn de dansen van het Franse platteland. Echter, in Balfolk is het speels samen dansen veel prominenter dan het in stand houden van een bestaande vorm. Daarbij ontstaat een andere focus dan in het volksdansen.

De aandacht van balfolk ligt heel erg bij verbinding met de partner, de groep en de ruimte en bij het samen improviseren en elkaar ontmoeten. In deze workshop ligt de aandacht bij het ontdekken van de ruimte voor improvisatie en spelen binnen een kader. We gebruiken daarvoor vooral de groepsdans jig en de partnerdans scottish.

We beginnen op een instapniveau om iedereen zoveel mogelijk mee te krijgen. Daarna gaan we aan de slag met de mogelijkheden van deze twee dansen om samen iets nieuws te creëren, scheppende partners in dans te zijn. De andere aangeboden balfolkworkshop is algemener gericht.

Je hebt binnen balfolk verschillende types dansen. Bij cirkeldansen als tovercirkel en jig leer je snel de groep kennen, het is "speed-daten". In de Bretonse rijdansen gaat het over samen bewegen en versmelten tot één groot geheel, de groep voelen en daarin opgaan. Dans je een koppeldans, dan gaat het over de individuele verbinding tussen twee partners, met de mogelijkheid van leiden, volgen of samen creëren. In deze workshop proberen we in twee danstypes speelruimte te vinden.

Bekijk eens https://www.youtube.com/watch?v=09p2maUC_g8 

Over de docenten

Niek van Uden-Luteijn (1984) volgde als tiener zijn liefde voor muziek naar het conservatorium. Het katholieke nest waarin hij opgroeide inspireerde hem om ook de stilte op te zoeken, wat hem bracht bij de organisatie zen.nl. In de weg van zen vindt hij voor zichzelf een manier tot persoonlijke ontwikkeling die hij als zeer bekrachtend ervaart en tegelijkertijd het leven lichter maakt is. Hij geeft les in balfolk, muziek en zenmeditatie, geïnspireerd op de schoonheid en eenvoud van deze kunsten. Op Ecolonie vond hij als vrijwilliger een plek waar er in deze zaken gedeeld en samen mee-gemaakt kan worden.

Annelies van Uden-Luteijn (1982): Lekker in je lijf zitten, speels samenzijn, muziek maken, ontspannen bewegen, elkaar aanvoelen ... daarbij voel ik me thuis. Ik heb geproefd van acrobatiek, yoga, surfen, klassieke muziek, etcetera, maar al deze passies komen nu samen in de internationale wereld van balfolk. Het 'samen maken' is voor mij het mooiste - samen maken van de muziek en (groeps)dans, het leggen en samen letterlijk vormgeven van telkens nieuw contact. Daarom speel ik hobo en zing in verschillende folkbandjes en neem ik anderen graag mee door de basis van de dansen uit te leggen.

Meer informatie

Naam contactpersoon / workshopleider: 
Niek van Uden-Luteijn
Organisatie: 
Windwijs
Woonplaats: 
Rijen
Telefoonnummer: 
06-10753994
E-mailadres: 

Alle activiteiten van Niek van Uden, Windwijs

Workshops,
Persoonlijke ontwikkeling