De Tanpura, de Ziel van de Klank

De Tanpura, de Ziel van de Klank
De Tanpura, de Ziel van de Klank
Toss Levy Indian Musical Instruments
Workshop, Mystiek

De workshop begint met de essentie van de Indiase muziek, de "Sa". Dit is de grondtoon, en onmisbaar in alle muziekvormen en instrumenten in India. Alles dat binnen de muziek gebeurt, komt in principe voort uit deze ene klank.

Ook de Indiase instrumenten zijn ontworpen met het idee deze klank als basis te gebruiken. Dit leidt tot een unieke muzikale en meditatieve ervaring, die zeer diepzinnig kan zijn.

Wij leren de tanpura kennen, en de volgende onderwerpen worden in deze workshop behandeld;
Deel 1 - Het instrument en de brug, Jiwari, de ziel van de klank.
Deel 2 - De tanpura leren spelen, stemmen, luisteren.
Deel 3 - De Indiase klank meditatie Sur-sadhana.

Deel 1 Het instrument en de brug, Jiwari, de ziel van de klank.
Waarschijnlijk het belangrijkste aspect van de Indiase luiten (zoals de sitar en tanpura) is de brug. Vooral de tanpura is een instrument dat is ontworpen om een beheerste wolk van boventonen te produceren; dit vormt de basis en de achtergrond van de muziek.
In dit deel van de workshop gaat Toss Levy dieper in op de zogenaamde platte tafel bruggen uit India. Het zorgen voor optimale klank controle is een proces dat 'jawari' heet . Dit komt van het woord 'jiwa', en dit betekent de ziel (van de muziek).

Deel 2 De tanpura leren stemmen, spelen en luisteren.
Het leren stemmen van een tanpura is essentieel. Toss gaat het stem-proces stap voor stap uitleggen. Ook het gebruik en de functie van de 'jiva', de draad die tussen de snaar en de brug gebruikt wordt voor het fijn afstemmen van de boventonen. Hierbij, is het luisteren naar de klank en de verschillende lagen van boventonen een heel belangrijk onderdeel.
Ook in dit deel leren we de tanpura bespelen. Toss gaat de speeltechniek uitleggen en daarna is er de mogelijkheid om zelf de tanpura te spelen.

Deel 3 Sur-sadhana, de fascinerende klank meditatie uit India.
Sur-sadhana, is een meditatie vorm die het beste kan plaatsvinden in de ochtenduren.
De goed-gestemde tanpura wordt bespeeld, en na enige tijd aandachtig luisteren zingt de beoefenaar de lage grondtoon met een lange open adem, vanuit de navel/buik met open mond. Men kan de lettergreep OHM, Sa of gewoon Aah zingen. Dit helpt om een volledige resonantie door het hele lichaam te verkrijgen.
Ervaar het, luister, en concentreer op de grondtoon. De tanpura geeft een constante referentie en ondersteuning. Voel langzaam dat de toon zich tussen de wenkbrauwen oplost in stilte. In het begin is de stem vaak krakend, maar met tijd en oefening wordt deze puur en open. Dit proces wordt steeds opnieuw herhaald.
Het is een simpele meditatie met fascinerende resultaten. Het beoefenen van deze meditatie, met gebruik van een goed gestemde en onderhouden tanpura, helpt het zien en begrijpen van de fundamentele vibrationele frequenties. Deze frequenties behoren tot een van de creatieve essenties van het universum.

Over de docent

Toss Levy, geboren te Londen in 1954 is sinds 45 jaar studerend en werkzaam in de klassieke Indiase muziek. Als medeoprichter van stichting ISTAR Nederland heeft hij veel ervaring in het organiseren van lessen en workshops. Hij was afgestudeerd aan het Rotterdams Conservatorium met hoofdvak tabla en bijvak sitar. Als muzikant heeft hij concerten gegeven in Europa, USA en India.

Als reparateur van Indiase muziek instrumenten heeft hij eveneens ruim 45 jaar ervaring. Geintrigeerd door deze bijzondere instrumenten begon hij uit te zoeken wat deze instrumenten zo bijzonder van klank maakte. Hij is steeds erg actief in het onderzoeken, en vele interessante artikelen van hem zijn te vinden op zijn website.

Meer informatie

Naam contactpersoon / workshopleider: 
Toss Levy
Organisatie: 
Toss Levy Indian Musical Instrument
Woonplaats: 
Utrecht
Telefoonnummer: 
06-51009978
E-mailadres: 

Alle activiteiten van Toss Levy Indian Musical Instruments

Workshops,
Persoonlijke ontwikkeling