Zen: Adem, Lichaam en Geest

Zen: Adem, Lichaam en Geest
Zen: Adem, Lichaam en Geest
Niek van Uden, Zen.nl
Workshop, Persoonlijke ontwikkeling

In deze workshop onderzoeken we hoe lichaam en geest via de adem bij elkaar komen. Eenheidservaring is een centraal thema in zenmeditatie. We vallen als vanzelf, onmiddellijk, samen met het huidige moment.

Het volgen van onze adem, vrij en onbezorgd, onbelemmerd en natuurlijk is het begin en einde van de oefening om daar als vanzelf te arriveren. In het westers denken worden lichaam en geest vaak als gescheiden eenheden gezien.

Met een aantal eenvoudige oefeningen onderzoeken we in deze workshop de wisselwerking tussen lichaam en geest, via de adem. We kunnen leren zien dat onze adem continu van alles toont over hoe we er bij zitten, zowel in lijf en leden als in onze geest. Ons lichaam is zeer informatief, minstens zo informatief als de geest, als we ons bewustzijn van wat het allemaal te zeggen heeft aan ons.

Onze adem is als vanzelf veelvormig: hoog, laag, sneller, trager, diep, oppervlakkig, regelmatig of onregelmatig. We oefenen bij zenmeditatie om de adem te accepteren zoals deze op dit moment is. Door te oefenen in het waarnemen zonder ingrijpen, verdiept de adem zich als vanzelf. De verdiepende adem heeft vervolgens een weerslag op ons denken en op ons lijf. Onze adem hebben we ook altijd bij ons.

Ons hele leven kunnen we oefenen met het verdiepen van ons bewustzijn via de adem. Dat kan hier achter je computer beginnen en kan net zo goed geoefend worden in de rij bij de supermarkt als op je meditatiekussen. Zo gaan we steeds meer in onze leven de eenheid van alles ervaren en ook zeker de eenheid van lichaam en geest in ons.

Wordt gehouden op:Over de docenten

Niek van Uden-Luteijn (1984) volgde als tiener zijn liefde voor muziek naar het conservatorium. Het katholieke nest waarin hij opgroeide inspireerde hem om ook de stilte op te zoeken, wat hem bracht bij de organisatie zen.nl. In de weg van zen vindt hij voor zichzelf een manier tot persoonlijke ontwikkeling die hij als zeer bekrachtend  en verlichtend ervaart en graag deelt. Hij geeft les in balfolk, muziek en zenmeditatie, geïnspireerd op de schoonheid en eenvoud van deze kunsten. Op Ecolonie vond hij als vrijwilliger een plek waar er in deze zaken gedeeld en samen mee-gemaakt kan worden.

Ik ben Bertus Vooijs (1963), zenleraar bij Zen.nl. Vanaf 2016 beoefen ik zenmeditatie om weer steeds meer mezelf te zijn, een scheppend wezen in verbinding met mijzelf en mijn omgeving. Zen begint en eindigt bij mediteren, maar blijkt zoveel meer te zijn. Ik vind één van de mooie aspecten van zenmeditatie dat je dingen ontdekt die je altijd al wist, maar je niet meer (of nog niet) bewust bent. Nieuwe inzichten blijven me verrassen en voelen zo vertrouwd. Je verwerkt trauma’s (klein en groot), alles op zijn tijd. Mijn doel is het bevorderen van duurzaam geluk door het herstellen van de verbinding met jezelf en met je omgeving (mens en natuur).

Meer informatie

Naam contactpersoon / workshopleider: 
Niek van Uden-Luteijn
Organisatie: 
Zen.nl
Woonplaats: 
Nijmegen
E-mailadres: 

Alle activiteiten van Niek van Uden, Zen.nl

Workshops,
Persoonlijke ontwikkeling