Balfolk Concert

Balfolk Concert
Balfolk Concert
Niek van Uden, Windwijs
Overige activiteit, Persoonlijke ontwikkeling

Annelies en Niek leerden de afgelopen jaren de levende balfolk traditie kennen. Mensen komen, net zoals in de eeuwen hiervoor, in heel Europa samen om te dansen op de muziek van muzikanten. Duo Two catch a raindrop nodigt u van harte uit, of u nu komt om de voetjes van de vloer te laten gaan of te luisteren.

In zaaltjes of op dorpspleinen gaan de traditionele instrumenten zoals draailier en doedelzak hand in hand met de latere aanwinsten zoals elektrisch gitaar, drumstel en saxofoon. Het verschil qua dans en muziek met volksdansen is, dat er niet getracht wordt om het doen zoals vroeger, met een precieze herleving, maar dat er ruimte is voor aanpassing aan plaats en tijd.

Improvisatie, ruimte voor speelsheid en toevoeging van andere dans- en muziektradities (zoals de afgelopen jaren bijvoorbeeld Argentijnse tango en Amerikaanse lindyhop) vind je dan ook allemaal terug in balfolk. Met de instrumenten accordeon en hobo is Two catch a raindrop een mooi voorbeeld van zo'n voortzetting. Niet langer klinken een oude trekzak en pommer, en zij spelen niet alleen deunen van eeuwen geleden. Ook eigen composities en een enkel stukje modern cabaret passeren de revue. We verwennen graag uw oren én uw voeten met onze muziek.

Door wie

Niek van Uden-Luteijn (1984) volgde als tiener zijn liefde voor muziek naar het conservatorium. Het katholieke nest waarin hij opgroeide inspireerde hem om ook de stilte op te zoeken, wat hem bracht bij de organisatie zen.nl. In de weg van zen vindt hij voor zichzelf een manier tot persoonlijke ontwikkeling die hij als zeer bekrachtend ervaart en tegelijkertijd het leven lichter maakt is. Hij geeft les in balfolk, muziek en zenmeditatie, geïnspireerd op de schoonheid en eenvoud van deze kunsten. Op Ecolonie vond hij als vrijwilliger een plek waar er in deze zaken gedeeld en samen mee-gemaakt kan worden.

Annelies van Uden-Luteijn (1982): Lekker in je lijf zitten, speels samenzijn, muziek maken, ontspannen bewegen, elkaar aanvoelen ... daarbij voel ik me thuis. Ik heb geproefd van acrobatiek, yoga, surfen, klassieke muziek, etcetera, maar al deze passies komen nu samen in de internationale wereld van balfolk. Het 'samen maken' is voor mij het mooiste - samen maken van de muziek en (groeps)dans, het leggen en samen letterlijk vormgeven van telkens nieuw contact. Daarom speel ik hobo en zing in verschillende folkbandjes en neem ik anderen graag mee door de basis van de dansen uit te leggen.

Meer informatie

Naam contactpersoon / workshopleider: 
Niek van Uden-Luteijn
Organisatie: 
Windwijs
Woonplaats: 
Rijen
E-mailadres: 

Alle activiteiten van Niek van Uden, Windwijs

Workshops,
Persoonlijke ontwikkeling