Maak je Eigen EHBO-kruiden-koffer

Maak je Eigen EHBO-kruiden-koffer
Maak je Eigen EHBO-kruiden-koffer
Maak je Eigen EHBO-kruiden-koffer
Maaike Pfann, Mevrouw Onkruid
Workshop, Duurzaamheid

We wandelen over het terrein van Ecolonie waar de bijzondere energie ervoor zorgt dat de planten die er groeien sterk en krachtig zijn. We leren elke dag vier planten grondig kennen, waarmee we zelf plantmedicijnen maken voor onze EHBO-koffer thuis. Denk aan een zalf, tinctuur, kruidenelixer. Ook drogen we kruiden om thee te mengen of later een wikkel of stoombad te maken.

We starten met een workshop waarin we de basis leggen voor het klassieke natuurgeneeskundige denken; we behandelen o.a. het systeem van Reckeweg, de zgn. homotoxicoseleer. Andere onderwerpen die aan bod komen zijn inhoudstoffen, plantfamilies en het determineren (herkennen) van planten. Elke dag behandelen we vier belangrijke geneeskrachtige planten diepgaand, en benoemen we een aantal andere geneeskrachtige planten die we toevallig onderweg tegenkomen. We maken eenvoudige bereidingen zoals een zalf, tinctuur en kruidenelixer, maar we besteden ook aandacht aan het bereiden van medicinale kruiden in de voeding, zoals een medicinale pesto, soep of smoothie.

Aan het eind van de week, na vier workshops, ga je naar huis met een kleine EHBO-koffer waarmee je de meest voorkomende kwaaltjes rond het huis kunt verhelpen. Ook leer je hoe je door middel van reiniging (detox) je zelfherstellend vermogen kunt vergroten. En krijg je een algemeen overzicht van welke planten bij welke kwaaltjes kunnen helpen.

Deze workshop bestaat uit een serie van 4 workshops van 2 uren, welke niet los gevolgd kunnen worden. 

Eigen bijdrage materialen: €20

Wordt gehouden op:

 • Maandagmiddag: [067] Maak je Eigen EHBO-kruiden-koffer (deel 1 van 4)
  Deel 1 van een serie van 4. Deze workshop is niet los te volgen, kies ook workshop nummer 068, 069 en 070. Eigen bijdrage: €20
 • Maandagavond: [068] Maak je Eigen EHBO-kruiden-koffer (deel 2 van 4)
  Deel 2 van een serie van 4. Deze workshop is niet los te volgen, kies ook workshop nummer 067, 069 en 070.
 • Dinsdagmiddag: [069] Maak je Eigen EHBO-kruiden-koffer (deel 3 van 4)
  Deel 3 van een serie van 4. Deze workshop is niet los te volgen, kies ook workshop nummer 067, 068 en 070.
 • Dinsdagavond: [070] Maak je Eigen EHBO-kruiden-koffer (deel 4 van 4)
  Deel 4 van een serie van 4. Deze workshop is niet los te volgen, kies ook workshop nummer 067, 068 en 069.


Over de docenten

Als kind al stopte ik madeliefjes in mijn mond, zoog de honing uit dovenetelbloemen en knabbelde op zuring-stokken. Het stadse leven op vier hoog achter en een loopbaan als grafisch ontwerper / fotograaf zorgden tijdelijk voor een andere focus.
Sinds ik in Waterland in een huis met tuin woon, is mijn groene bloed weer gaan stromen, een opleiding kruidengeneeskunde en biologische landbouw wakkerden het vuur verder aan. Opmerkelijk vond ik het dat juist de onkruiden die ik in de groentetuin wegschoffel, in de kruidengeneeskunde gebruikt worden als medicijn.
Na mijn eerste wildplukwandeling met Michiel Bussink kwam ik erachter dat veel onkruid behalve gezond ook heel lekker kan zijn. Sinds 2011 organiseer ik als 'Mevrouw Onkruid' culinaire wildplukwandelingen en geef ik cursussen en workshops over natuurlijk leven met planten: wildplukken, kruidengeneeskunde, het zelf maken van allerlei kruidenproducten, plantaardig eten en koken met onkruid.
Naast wildplukker ben ik yogadocent, kruidenvrouw en (moes)tuinder. In een koude kas in Waterland heb ik in 2013 en 2014 vijftig verschillende soorten heirloom tomaten geteeld. Het programma Binnenstebuiten heeft een filmpje gemaakt over deze mooie tijd: "Heel veel tomaten in Ilpendam". Ik oogst wilde planten uit de natuur en uit mijn (op permacultuur gebaseerde) kruiden/moestuin. Ik droog en/of verwerk de kruiden tot bijvoorbeeld kruidenthee, pesto, smoothie, likeur, jam, taart, tinctuur, zalf, huidolie of vitaliserende elixer.

Al jong gapte ik de gitaar van mijn oude zus, die op les zat, maar nooit oefende. Ik leerde mezelf spelen, ook op piano, zat in een bandje en schreef zelf liedjes. Van een conservatorium kwam het niet, wel HTS en een carriere in de software design. Ik werk graag met open source software en het is mijn droom om ooit een stuk open source software te schrijven. Op mijn veertigste, na een wereldreis op de fiets van 2 jaar en een relatiebreuk heb ik mij op het drummen gestort. Ik werk drie dagen in de week, waardoor er heel veel tijd overblijft om te oefenen. Ik drum in een band die eigen werk schrijft en speelt. Binnenkort gaan we een lp opnemen en voor dit jaar staat een tour in Berlijn gepland.
Al ruim 15 jaar volg ik Maaike op de voet als het gaat om het eten van onkruid. Ik assisteer bij praktische zaken tijdens de kruidenworkshops en begeleid de yoga en klankschaalmeditatie met diverse instrumenten waaronder gitaar en handdrum.

Meer informatie

Naam contactpersoon / workshopleider: 
Maaike Pfann
Organisatie: 
Mevrouw Onkruid
Woonplaats: 
Ipendam
Telefoonnummer: 
0624228314
E-mailadres: 

Alle activiteiten van Maaike Pfann, Mevrouw Onkruid

Workshops,
Persoonlijke ontwikkeling