Zen, beginnersgeest en het dagelijkse leven. Interactieve lezing met muziek.

Zen, beginnersgeest en het dagelijkse leven. Interactieve lezing met muziek.
Niek van Uden, Zen.nl
Lezing, Persoonlijke ontwikkeling

Zen, een woord wat afgelopen jaren furore heeft gemaakt in onze samenleving. Maar wat prikkelt ons, als we zeggen dat we "even helemaal zen waren", wat bedoelen we dan? De eeuwenoude, beproefde weg van zen is vooral iets om te doen, niet om lezingen over te houden. Dus, kom mee doen, maak het mee!

Niek, zenstudent sinds een aantal jaren bij zen.nl, deelt over zijn eigen zenweg, stelt vragen, helpt jouw antwoorden bovenkomen en deelt zijn muziek van het moment.

Samen kijken we of we steeds dichter kunnen komen bij ons hier en nu. We gebruiken het begrip "beginnersgeest", bekend geworden via de Japanse zenmeester Shunryu Suzuki's boek "Met zen beginnen", in het Engels "Zen mind, beginners mind". We ontmoeten elkaar, op afstand van minstens anderhalve meter, maar met volle aandacht. Dan kunnen we steeds meer van hart tot hart spreken en elkaar zien voor wat we zijn. En wellicht ervaar je dat er elk moment een bloem voor je wordt opgehouden, zoals het eeuwenoude verhaal gaat waarmee de zentraditie begonnen zou zijn.

Door wie

Niek van Uden-Luteijn (1984) volgde als tiener zijn liefde voor muziek naar het conservatorium. Het katholieke nest waarin hij opgroeide inspireerde hem om ook de stilte op te zoeken, wat hem bracht bij de organisatie zen.nl. In de weg van zen vindt hij voor zichzelf een manier tot persoonlijke ontwikkeling die hij als zeer bekrachtend  en verlichtend ervaart en graag deelt. Hij geeft les in balfolk, muziek en zenmeditatie, geïnspireerd op de schoonheid en eenvoud van deze kunsten. Op Ecolonie vond hij als vrijwilliger een plek waar er in deze zaken gedeeld en samen mee-gemaakt kan worden.

Ik ben Bertus Vooijs (1963), zenleraar bij Zen.nl. Vanaf 2016 beoefen ik zenmeditatie om weer steeds meer mezelf te zijn, een scheppend wezen in verbinding met mijzelf en mijn omgeving. Zen begint en eindigt bij mediteren, maar blijkt zoveel meer te zijn. Ik vind één van de mooie aspecten van zenmeditatie dat je dingen ontdekt die je altijd al wist, maar je niet meer (of nog niet) bewust bent. Nieuwe inzichten blijven me verrassen en voelen zo vertrouwd. Je verwerkt trauma’s (klein en groot), alles op zijn tijd. Mijn doel is het bevorderen van duurzaam geluk door het herstellen van de verbinding met jezelf en met je omgeving (mens en natuur).

Meer informatie

Naam contactpersoon / workshopleider: 
Niek van Uden-Luteijn
Organisatie: 
Zen.nl
E-mailadres: 

Alle activiteiten van Niek van Uden, Zen.nl

Workshops,
Persoonlijke ontwikkeling